Întâlnire pentru studiul religiilor și cultelor distructive
În perioada 17-20 septembrie 2015, a avut loc în Ljubljana (Slovenia) cea de-a opta Întâlnire Interortodoxă a Inițiativei Ortodoxe pentru Studiul Religiilor și Cultelor Distructive. Întâlnirea a fost organizată de Pancyprian Parents Union, care este condusă de Episcopul Christoforos al Karpasiei (Cipru), și a fost găzduită de Mitropolia de Zagreb și Ljubljana, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei.
Tema generală a acestei întâlniri a fost „Culte-neopăgânism-secularizare. Pericolul eroziunii credinței ortodoxe”. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat, de asemenea, despre situația creștinilor din Orientul Mijlociu în fața ofensivei Islamului.
Au participat reprezentanți din partea Bisericilor Ortodoxe surori, precum şi reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice din Slovenia, ai organizațiilor eclesiastice şi laice de luptă împotriva sectelor din țările ortodoxe, ai Ministerului de Interne din Serbia și Slovenia şi ai departamentelor pentru culte din cadrul guvernelor Serbiei și Sloveniei. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la această întâlnire a participat pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, însoţit de pr. Pavel Goreanu, care a asigurat traducerea din limba sârbă. Părintele Radu Mureșan a participat cu comunicarea „Neopăgânismul în România”, studiu realizat pe baza datelor colectate din articole și broșuri de promovare a neopăgânismului în România, care va fi publicat în Buletinul Informativ al Inițiativei Ortodoxe pentru Studiul Religiilor și Cultelor Distructive.
„Despre neopăgânism au conferențiat prof. Alexandre Dvorkin, directorul Centrului de Cercetări Religioase „Sfântul Irineu” din Moscova, Preasfinţitul Părinte Episcop David de Krusevac, respectiv pr. Kyriakos Tsouros, secretarul Comisiei Sinodale despre Secte a Bisericii Greciei, care au prezentat situația specifică din fiecare țară. Andrei Protic, specialist în problema sectelor al Ministerului de Interne din Serbia, a prezentat o situație foarte documentată a formelor prin care neopăgânsimul se propagă în Serbia, precum și a evenimentelor tragice (crime rituale) care i-au avut ca protagoniști pe adepții acestor grupări în ultimii 10 ani. De asemenea, participanții au avut ocazia să-l cunoască pe Alojz Peterle, deputat sloven în Parlamentul European, care în intervenția sa a arătat că secularizarea a devenit noua religie a Europei, realitate care va duce treptat la pierderea identității locuitorilor de pe vechiul continent. Pe parcursul conferinței, în intervenţiile și discuțiile care au urmat, au fost analizate modalități practice de abordare a sectelor, plecând de la premisa că sectarismul nu apare nicăieri din întâmplare, ci acolo unde există un teren gol, o lipsă în viața religioasă, pe care sectele pretind că o suplinesc. Într-o formă sau alta, toți vorbitorii au subliniat faptul că în fața noilor mișcări religioase creștinul ortodox trebuie să cunoască bine învățătura ortodoxă și să dea mărturie despre aceasta prin modul său de viață. În acest sens, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe și-au împărtășit unii altora din experiența pastorală în problema noilor mișcări religioase, insistând asupra faptului că sunt absolut necesare cunoașterea acestor grupări și informarea corectă a autorităților și a credincioșilor”, ne-a declarat pr. conf. dr. Radu Petre Mureşan.