Întâlnirea aletenilor de pretutindeni în Ungaria

Un articol de: Ioan Bușagă - 09 August 2016

În perioada 5-7 august 2016, în localitatea Aletea (Elek) din Ungaria, s-a desfășurat o amplă manifestare intitulată „Întâlnirea aletenilor de pretutindeni”, la care au participat sute de persoane. La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.

Organizată din doi în doi ani, întâlnirea fiilor oraşului Aletea (Elek) din Ungaria, ajunsă la a XIII-a ediție, a debutat vineri, 5 august. La eveniment au participat sute de localnici şi fii ai oraşului Aletea, reprezentanţi ai autorităţilor locale, oficialităţi din cadrul instituţiilor româneşti din Ungaria, reprezentanţi ai Autoguvernării Româneşti din Aletea, dar şi diferiţi invitaţi, precum Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. „Oraşul Aletea, situat nu departe de Giula, se remarcă prin faptul că numeroşi oameni au plecat din această localitate în urmă cu 70 de ani, fiind deportaţi după cel de-al Doilea Război Mondial, păstrând o legătură de înfrăţire foarte frumoasă şi arătând că, dincolo de evenimentele tragice care pot să marcheze istoria lumii în general, legăturile dintre oameni sunt cele mai importante. Am participat şi noi cu bucurie, fiindcă există aici în Aletea şi o comunitate românească și avem un paraclis unde slujim de fiecare dată cu mare bucurie”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan.

Programul evenimentului a cuprins mai multe manifestări culturale şi religioase, precum slujbe bisericeşti, depuneri de flori şi coroane, dezveliri de monumente comemorative, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. În perioada evenimentului, ca în fiecare an, a fost deschis temporar un punct special de liberă trecere la frontieră între localitățile Aletea (din Ungaria) și Grăniceri (din România).

Atestat documentar în anul 1232, fiind la origine un oraș majoritar german, orașul Aletea are o comunitate de 5.000 de locuitori, formată din 5 naţionalităţi: maghiari, români, germani (șvabi), romi și slovaci. După cel de-al Doilea Război Mondial, în jur de 5.000 de germani au fost deportați, ajungând mai târziu în Germania, dar aceștia au păstrat legătura cu localitatea natală, au stabilit înfrățiri între localitățile lor (Laudenbach, Gerozhofen, Leimen) și Aletea și, începând din anul 1990, din doi în doi ani, au luat parte în număr mare la „Întâlnirea aletenilor de pretutindeni”, la care participă și numeroși oaspeți și oficialități din România, din localități apropiate (Grăniceri, Sântana, Macea, Dorobanț, Iratoș), sau mai îndepărtate (Făget și Dumbrava, din județul Timiș etc.), se mai arată în comunicatul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.