Întâlnirea de lucru a consilierilor sociali din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Un articol de: Ana Butucaru - 17 Iunie 2021

Marţi, 15 iunie 2021, la Centrul rezi­den­țial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Mănăstirea Văratec, județul Neamț, a avut loc întâlnirea semestrială a consilierilor sociali din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Întâlnirea a fost prezidată de părintele Narcis Axinte, consilierul social al Arhiepis­copiei Iașilor, și i-a avut ca invitați speciali pe părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic, și repre­zen­tanții companiei TZMO România, partener în proiectele sociale derulate de furnizorii sociali din Patriarhia Română.

Evenimentul a reunit con­silierii sociali din Arhi­episcopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Arhi­episcopia Romanului și Bacăului și Episcopia Huși­lor.

Părintele Narcis Axinte a prezentat situația actuală a serviciilor sociale din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, nevoia acută de comunicare și colaborare între eparhii pe zona socială și necesitatea accesării finanță­rilor nerambursabile locale, naționale și europene pentru menținerea și dezvoltarea serviciilor sociale existente, dar și a celor ce se vor înființa de acum îna­inte.

Părintele Ilarion Mâță, consilier social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a prezentat o sinteză a Planului Național de Redresare și Reziliență și a Strategiei Naționale pe componenta socială. Au fost evi­dențiate liniile de finanțare din cadrul  planului, prio­ri­tățile sociale naționale și europene, cât și oportunitățile la nivel local, prin parteneriatul public-privat, pentru persoanele cu dizabilități, vârstnici și copii. Totodată, a propus un plan-cadru pentru viitorul Ghid al reței na­ționale de îngrijire a vârst­nicilor la domiciliu.

Părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță a exprimat dorința cooperării între mitropolii și capacitatea profesio­niștilor angajați în structurile sociale ale Patriarhiei Române de a lucra unitar pentru binele semenului aflat în dificultate, arătând disponibilitatea sa de a coopera în permanență pentru ca aceste strategii să devină modele de bună practică pentru toți furnizorii sociali din Biserica Ortodoxă  Română.

La sfârșit, maica stareță Iosefina Giosanu a prezentat invitaților centrul rezidențial, un edificiu model atât prin generozitatea și multitudinea spațiilor de cazare și tera­pie, cât și prin calitatea supe­rioară a serviciului oferit.