Întâlnirea junilor din Mărginimea Sibiului, tradiție respectată anual

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 10 Ianuarie 2020

În fiecare an, cetele de feciori şi de juni se formează, începând cu 6 decembrie, în satele din Ţara Făgăraşului şi în cele din Mărginimea Sibiului. Ei colindă şi transmit urările specifice sărbătorilor de iarnă, aşa cum au făcut părinţii, bunicii şi străbunicii lor din moşi-strămoşi.

Cetele de juni din 14 sate din județul Sibiu s-au adunat la sfârşitul lunii decembrie, la Săliște, unde a avut loc tradiționala întâlnire anuală a cetelor de juni din Mărginimea Sibiului. Îmbrăcați în costumele populare împodobite după obiceiul fiecărui sat al Mărginimii Sibiului, tinerii au prezentat în piața centrală din Săliște colindul și tradițiile străbune moștenite de la înaintașii lor și au transmis urările specifice sfintelor sărbători. La întâlnirea cetelor de juni de la Săliște au fost prezente oficialități județene și locale, primarii din satele reprezentate, preoți și numeroși credincioși veniți să vadă tinerii care duc mai departe tradițiile sătești. 

Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfin­țitului Părinte Mitropolit Laurenţiu a fost tran­s­mis de părintele arhimandrit Ioachim Tomoiagă, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, care i-a felicitat pe tineri pentru dragostea lor față de tradițiile sfinte românești și a subliniat importanța păstrării acestor elemente esențiale din identitatea noastră culturală și spirituală: „Am bucuria să descopăr în Mărginimea Sibiului tradiții și obiceiuri frumoase pe care le păstrați cu multă dragoste și cu multă sfințenie și vă felicit pentru aceasta. Trăim niște vremuri în care tradițiile și valorile noastre spirituale sunt lăsate la o parte. Biserica este, însă, factorul de echilibru și locul unde se păstrează valorile spirituale ale acestui neam de sfinți și de eroi. Înaintașii noștri au creat aceste tradiții, le-au păstrat, le-au promovat și ni le-au predat nouă atât de frumoase și de luminoase. Astăzi este responsabilitatea noastră să le păstrăm, să le promovăm și să le predăm urmașilor noștri la fel de sfinte, la fel de luminoase și nealterate”.

La final, toate cetele de juni s-au prins în tradiţionala horă a unirii, care încheie în fiecare an manifestarea de la Sălişte.