Întâlnirea la 25 de ani a absolvenţilor Seminarului clujean, la Oradea

Data: 12 Septembrie 2013

Absolvenţii Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, promoţia 1983-1988, s-au întâlnit marţi, 10 septembrie, la Oradea la Biserica „Sfântul Apostol Andrei“, ridicată de preotul Vasile Bota, unul dintre foştii elevi ai acestei generaţii, în prezenţa pr. prof. dr. Alexandru Moraru, fostul diriginte al acestei promoţii.

Au participat majoritatea absolvenţilor acestei promoţii alături de familiile lor. Întâlnirea a început, aşa cum este firesc, cu o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei promoţii care a dat Bisericii Ortodoxe preoţi vrednici, mulţi dintre ei ctitori de biserici noi, cadre didactice ale celor mai renumite Facultăţi de Teologie din ţară.

După slujba de Te Deum a vorbit, în numele colegilor, părintele Nicolae Moşoiu, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu, care a mulţumit tuturor dascălilor care au contribuit la formarea acestei generaţii de preoţi. A luat, apoi, cuvântul pr. prof. dr. Alexandru Moraru, cel care a îndrumat din punct de vedere duhovnicesc vreme de cinci ani această promoţie de absolvenţi. Acesta a evocat momente din vremea anilor de Seminar, exprimându-şi satisfacţia că Dumnezeu i-a rânduit să-şi aducă o contribuţie esenţială la formarea intelectuală şi duhovnicească a acestei generaţii.

În final, s-a săvârşit slujba parastasului pentru părinţii profesori Remus Lazăr, Ioan Brie, pedagogul Justin Oprişan şi pentru unul dintre colegii promoţiei, preotul Cristea Ioan Voinescu, trecuţi la Domnul.

O bucurie cu totul deosebită a constituit-o prezenţa părintelui Mihai Meseşan, parohul bisericii ortodoxe din Lugano, unul dintre pedagogii de suflet al acestei promoţii, care a venit în mod special din Elveţia pentru acest eveniment. Părintele paroh Vasile Bota a mulţumit celor prezenţi pentru bucuria reîntâlnirii şi a înmânat fiecăruia un set cu icoanele prăznicare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei“. Toţi cei prezenţi au remarcat frumuseţea picturii bizantine în frescă realizată de maestrul Remus Bradea, fiu al Bihorului. 

În cadrul lecţiei de dirigenţie condusă de pr. prof. dr. Alexandru Moraru toţi cei prezenţi şi-au evocat pe scurt principalele realizări în plan duhovnicesc şi gospodăresc în cadrul parohiei pe care o păstoresc. (Pr. Ion Alexandru Mizgan)