Întâlnirea moţilor în satul Dupăpiatră-Cheia

Data: 09 Iulie 2013
În satul Dupăpiatră-Cheia, comuna Buceş, judeţul Hunedoara, s-a desfăşurat duminică, 7 iulie, a 41-a ediţie a „Întâlnirii moţilor cu istoria“, manifestare cu caracter religios, cultural, istoric şi patriotic. Sărbătoarea de la Dupăpiatră aminteşte de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins. În amintirea acestui eveniment, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o cruce.
 
Manifestarea a debutat cu o depunere de coroane la crucea Crăişorului Munţilor, Avram Iancu, urmată de săvârşirea unui Parastas pentru toţi eroii şi martirii neamului românesc, de către un sobor de preoţi în frunte cu protosinghelul Nestor Dinculeană, consilier al Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi cu protopopul de Brad, Ioan Jorza.
 
La sărbătoarea de la Dupăpiatră, tradiţională printre hunedoreni şi nu numai, au fost prezente oficialităţi judeţene din Hunedoara, Alba, Arad, Timiş, de la Camera Deputaţilor şi Senat, reprezentanţi ai unor instituţii, organizaţii neguvernamentale, preoţi, precum şi un număr mare de localnici.
 
În mesajul transmis de protos. Nestor Dinculeană, reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, s-a accentuat ideea de unitate şi naţionalism. La final, au avut loc tradiţionalele aplicaţii militare susţinute de vânătorii de munte de la Brad, urmate de un frumos spectacol de muzică patriotică şi folclorică. (Pr. Mihai Ioan Todoran)