Întâlnirea preoţilor năsăudeni din Cercul pastoral-misionar Mocod

Data: 18 August 2014

Cei zece preoţii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Dan Vasile, s-au întâlnit în Parohia Poienile Zagrei din Protopopiatul Năsăud, în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, unde au săvârşit Taina Sfântului Maslu. „Credincioşii de la poalele Ţibleşului au aşteptat cu bucurie nespusă acest moment duhovnicesc, la care au luat parte într-un număr foarte mare. Alături de credincioşii localnici, la seara duhovnicească au participat şi credincioşi ai filiei Suplai, întărind prin prezenţa lor importanţa împreună-lucrării în rugăciune, dar şi bucuria trăirii în duhul comuniunii“, a spus pr. Cornel Coprean.

La finalul slujbei, pr. Ioan Clapa de la Parohia Piatra, le-a vorbit credincioşilor despre Sfânta Cruce ca semn, simbol şi putere, pornind de la troparul „Doamne, armă asupra diavolului, Crucea Ta o ai dat nouă“, din Taina Sfântului Maslu.

A fost subliniată importanţa Sfintei Cruci în viaţa creştinilor şi a asumării ei împreună cu Hristos. În încheiere, parohul Oltean Ovidiu a mulţumit preoţilor prezenţi.

„Seara duhovnicească de la Poienile Zagrei continuă activitatea misionară a Cercului preoţesc Mocod, aceasta fiind cea de a cincea întâlnire din acest an prin care Hristos este mărturisit în parohiile acestui cerc pastoral. Cercul pastoral-misionar Mocod este format din preoţii slujitori în parohiile arondate comunelor Zagra, Nimigea, Chiuza şi Runcu Salvei. Următoarea activitate misionară a cercului pastoral se va desfăşura în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci în Parohia Floreşti“, a spus pr. Cornel Coprean.

Biserica din Poienile Zagrei datează de la începutul secolului XX şi a fost sfinţită pe 12 iulie 1908. Catapeteasma altarului a fost împodobită cu icoane lucrate la Viena pe cheltuiala credincioşilor. În 1966 biserica a fost pictată în tehnica tempera, iar apoi s-au desfăşurat mai multe lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare. Pe 3 octombrie 1982, biserica a fost resfinţită de Episcopul-vicar Justinian Maramureşanul. În 2010 s-au executat lucrări de renovare şi restaurare exterioară a bisericii, urmând lucrări de înfrumuseţare a Sfântul Altar, conform parohului Ovidiu Oltean. (Alexandra Andereş)