Întâlnirea tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului
La Cluj-Napoca s-a desfăşurat, în 26 şi 27 august, Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, ce a reunit 1.500 de tineri din cele cinci județe ale mitropoliei. Timp de două zile, aceștia au luat parte la un program complex, cu momente duhovnicești, culturale, artistice, educative și recreative.
Festivitatea de deschidere a avut loc în Piața Unirii din Cluj- Napoca, vineri, 26 august, în prezenţa ierarhilor din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
PS Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârșit un Te Deum, după care IPS Părinte Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de învățătură participanților, pe care i-a numit exemple demne de urmat pentru tinerii din întreaga țară. De asemenea, PS Părinte Episcop Iustin a afirmat că iubirea de neam, credința și apostolatul tinerilor vor salva Biserica și neamul şi i-a îndemnat pe tineri să rămână legați de Cer. PS Părinte Episcop Petroniu le-a vorbit tinerilor despre perioada în care a fost elev seminarist și student teolog la Cluj și a subliniat nevoia de modele în vremuri tulburi. Un cuvânt de bun venit le-a adresat tinerilor și Marinela Marc, inspectorul școlar general al județului Cluj, care le-a transmis acestora să nu își irosească tinerețea, ci să încerce să își clădească un viitor rodnic.
A urmat un program artistic susținut de Ansamblul folcloric studențesc „Mugurelul” al Universității „Babeș-Bolyai”. Au urcat pe scenă și interpreții de muzică populară Cristina Beldean Moșuțan și Raul Oltean, grupurile de muzică folk „Prieteni de poveste” și „Popa’s Band”. Spectacolul s-a încheiat cu un recital susținut de Ilinca și Gadjo Dilo.
Sâmbătă, 27 august, în cea de a doua zi a evenimentului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, la biserica studenților din Campusul Universitar „Hasdeu”, de IPS Părinte Mitropolit Andrei, împreună cu PS Părinte Benedict Bistrițeanul. Din soborul de slujitori au făcut parte câte un reprezentant din fiecare eparhie a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar răspunsurile la slujbă au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului”.
ITO a continuat cu o conferinţă susţinută de Mihai Neșu, pe tema „Hristos - cel mai bun prieten”, la Sala Sporturilor „Horia Demian”. Moderatorul conferinţei a fost arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene. Mihai Neşu a amintit, cu acest prilej, de fundația care-i poartă numele și care vine în sprijinul copiilor cu dizabilități. Pentru a sprijini activitățile fundației, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a donat, cu această ocazie, suma de 5.000 de euro. La finalul conferinței, Mihai Neșu a fost distins de IPS Părinte Mitropolit Andrei cu Ordinul „Mihai Vodă”.
Întâlnirea de la Cluj-Napoca, aflată sub genericul „Rugăciunea ține lumea”, a oferit tinerilor posibilitatea de a se întâlni într-o atmosferă de dialog, prietenie, comuniune de credință și rugăciune. ITO de la Cluj-Napoca a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.