Întâlnirea tuturor clericilor prahoveni la Ploieşti
Conferinţa pastoral-misionară semestrială de primăvară cu clericii din judeţul Prahova a avut loc ieri, la Sala Mare a Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploieşti. Conferinţa a fost prezidată de Preasfinţitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, Arhiepiscop ales al Râmnicului, care a citit în deschidere cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie - Taine ale învierii sufletului din moartea spirituală“.
Întâlnirea preoţilor şi diaconilor din protopopiatele prahovene ale Arhiepiscopiei Bucureştilor a început ieri-dimineaţă la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Ploieşti. Sfânta Liturghie şi slujba Te Deum-ului pentru bunul început al conferinţei au fost săvârşite de Preasfinţitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, Arhiepiscop ales al Râmnicului. Tema conferinţei pastorale de la Ploieşti a fost dedicată Anului omagial euharistic al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii. La fel ca la evenimentul similar de la Bucureşti, care a avut loc luni, în cadrul conferinţei cu clericii prahoveni, şase preoţi, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul“ şi Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Muceniţă Filofteea“ de la Mănăstirea Pasărea, au susţinut referate despre cele două Sfinte Taine, prezentând aspecte liturgice, dogmatice, morale, canonice şi de rânduială. La conferinţă au participat părinţii protoierei Ştefan Muşat de la Protopopiatul Ploieşti, Florin Boţârcă de la Protopopiatul Vălenii de Munte, Valentin Cazan de la Protopopiatul Urlaţi, Dumitru Costică de la Protopopiatul Câmpina, stareţii, stareţele şi preoţii de caritate din judeţul Prahova.
„A fost o zi frumoasă pentru noi, preoţii din Protopopiatul Urlaţi, pentru că ne-am regăsit cu toţi preoţii din Prahova. Pot să spun că este bine că s-a continuat cu acest format al conferinţei, cu invitaţi de la facultate şi de la seminarii, pentru că dânşii vin cu lucruri noi, interesante şi actualizate“, a spus părintele protoiereu Valentin Cazan. „Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca în viaţa noastră duhovnicească să nu apară abateri de la rânduielile bisericeşti. Îi sfătuim pe credincioşi să se roage, să postească, să se spovedească şi să se facă vrednici pentru a-L primi pe Hristos“, ne-a spus părintele protoiereu Ştefan Muşat. „Este absolut important să vorbim şi să ne sfătuim pentru că uneori se caută inovaţii, dar noi trebuie să fim păstrători ai rânduielilor tipiconale, canonice şi liturgice, deoarece cărţile noastre de cult sunt suficiente şi trebuie respectate“, a explicat părintele protoiereu Dumitru Costică.
„Aceste conferinţe ale preoţilor sunt importante, mai ales că trebuie să fim la zi cu ceea ce înseamnă rânduiala şi săvârşirea corectă a Sfintelor Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei. Este şi un moment de bucurie pentru că avem ocazia să ne vedem toţi preoţii din Prahova“, a spus părintele protopop Florin Boţârcă.
La finalul conferinţei, clericii prahoveni au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel câte un exemplar din lucrările „Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Mărturisitor jertfelnic şi ctitor darnic“, vol. 1 (Editura „Cuvântul Vieţii“ a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei) şi „Îndemnuri şi rugăciuni pentru Spovedanie şi Împărtăşanie“ (Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă).