Întâlniri duhovniceşti în Postul Mare

Un articol de: Mircea Mihuleţ - 28 Martie 2013

O seară duhovnicească având tema „Mărturisitori pentru Hristos - istorie şi actualitate“ a avut loc în biserica monument istoric „Sfântul Nicolae“ din Parohia Ribiţa, Protopopiatul Brad. În cadrul Cercului pastoral Dobra, la Parohia Roşcani, Protopopiatul Deva, s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, iar preoţii au discutat despre activităţile filantropice şi de catehizare.

La biserica monument istoric „Sfântul Nicolae“ din Parohia Ribiţa, Protopopiatul Brad, judeţul Hunedoara, ce păstrează încă frescele de acum 600 de ani de o inestimabilă valoare, s-a desfăşurat o seară duhovnicească având tema „Mărturisitori pentru Hristos - istorie şi actualitate“.

Întâlnirea duhovnicească a debutat cu slujba de Parastas pentru cei trecuţi în veşnicie care au pătimit în temniţe pentru dreapta credinţă, slujbă săvârşită de un sobor de preoţi şi cu participarea credincioşilor. Preotul paroh Ioan Diniş a prezentat pe scurt viaţa unora dintre pătimitorii din timpul prigoanei comuniste, cum ar fi părintele Ilarion V. Felea şi părintele Arsenie Boca (originari din Ţara Zarandului), punctând, din punct de vedere istoric şi spiritual, ce a însemnat această perioadă pentru Biserică.

Momentul principal al evenimentului l-a constituit mărturia personală pe care a împărtăşit-o celor prezenţi credincioasa Cleşiu Pelaghia, din Ribiţa, întemniţată timp de trei ani şi jumătate la fosta închisoare de femei de la Mislea, judeţul Prahova, care, într-un dialog cu cei prezenţi, a dat mărturie că suferinţele trăite atunci au apropiat-o şi mai mult de Dumnezeu.

În încheiere, pr. Alexandru Letea de la Parohia Brad I a subliniat importanţa exemplului de jertfă pe care mărturisitorii de atunci îl oferă creştinilor de azi, într-o lume secularizată în care Biserica nu mai este prigonită, dar în care credinţa este tot mai mult marginalizată şi exclusă din spaţiul public. Această seară duhovnicească a lăsat în sufletele participanţilor dorinţa de a mărturisi dreapta credinţă prin viaţa proprie.

Cerc pastoral în Parohia Roşcani

Preoţii din Cercul pastoral Dobra, Protopopiatul Deva, s-au întrunit în Parohia Roşcani. Lucrările cercului pastoral au fost precedate de săvârşirea Sfintei Taine a Maslului în Biserica „Buna Vestire“ de către un sobor de unsprezece preoţi, iar la sfârşit, arhimandritul Andrei Coroian, consilier misionar-catehetic al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a vorbit credincioşilor despre valoarea şi importanţa postului, dar şi despre importanţa şi frumuseţea Ortodoxiei. Au urmat, apoi, discuţii iniţiate de protopopul Petru Costa despre necesitatea catehizării credincioşilor şi activitatea social-filantropică a parohiilor.