Întâlniri pastoral-misionare în două parohii vâlcene
Săptămâna trecută, două parohii vâlcene au găzduit lucrările cercurilor pastoral-misionare dedicate Anului omagial 2020. Joi, 13 februarie, la Parohia Trăistari din orașul Ocnele Mari, județul Vâlcea, a avut loc prima întâlnire din acest an a preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Ocnele Mari, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea. Întâlnirea a debutat cu săvârşirea slujbei de Te Deum. Referatul „Viața familiei creștine în lumina Sfintei Scripturi” a fost prezentat de părintele Bogdan Nistor, preot slujitor la Parohia Trăistari, care a subliniat că „prin căsătorie, ca Taină, omul nu este doar o fiinţă cu funcţii şi necesităţi fiziologice şi sociale, ci intră direct în legătură cu valorile şi în comuniune cu Dumnezeu. Familia este un aşezământ dumnezeiesc… a fost, este şi va fi pentru toate timpurile şi în toate împrejurările vieţii realitatea cea mai sigură, temelia de nezdruncinat, instituţia desăvârşită care asigură dezvoltarea atât a vieţii fizice, cât şi a celei sufleteşti”.
După prezentare, au avut loc dezbateri privitoare la activitățile catehetice şi duhovniceşti, pastoral-misionare şi administrative ale parohiilor Cercului pastoral Ocnele Mari, întâlnirea dovedindu-se a fi un prilej de sporire a comuniunii şi de intensificare a colaborării între preoţi.
În aceeaşi zi, la Parohia Goranu din municipiul Râmnicu Vâlcea, în prezența părintelui protoiereu Silviu Cârstea Ancuța, a avut loc întrunirea preoților din cadrul Cercului pastoral-misionar Râmnicu Vâlcea Sud. Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, urmată de susținerea prelegerii cu tema „Familia creștină – între valorile tradiționale și provocările actuale”, de către pr. Constantin Olariu. „Pastorația familiei trebuie să se manifeste în respect față de libertatea cu care Dumnezeu l-a înzestrat pe om, libertate pe care nici Dumnezeu nu o suspendă. Respectul față de libertate nu înseamnă însă tolerare necondiționată față de neorânduială și nesocotirea pericolelor, ci o preocupare pedagogică pentru ca rânduiala să fie asumată în cunoștință de cauză”, a subliniat pr. Constantin Olariu. După prezentare, s-au purtat discuții privitoare la intensificarea pastorației prin redescoperirea planului lui Dumnezeu cu privire la familie și a vocației pe care familia o are în planul lui Dumnezeu.