Întâlniri tematice în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au avut loc săptămâna aceasta două întâlniri importante: marți, 9 martie 2021, în Protoieria Râmnicu Sărat, un eveniment comemorativ dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste, și în următoarea zi, la Biblioteca eparhială „Ghenadie Episcopul” din Buzău, prima ședință din acest an cu preoții care administrează cimitirele parohiale în municipiu și în localitățile învecinate, ședință organizată de Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare al eparhiei.
În contextul celebrării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, în România, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Protoieria Râmnicu Sărat a organizat un eveniment de comemorare a celor care au suferit în fosta închisoare comunistă din oraș. Manifestarea a constat într-o slujbă de pomenire, săvârșită în curtea închisorii, urmată de un simpozion dedicat mărturisitorilor amintiți, după cum ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial. La sfârșitul slujbei de pomenire, părintele protopop Cristian Asănache a subliniat legătura existentă între mărturisitorii comemorați și sfinții pomeniți în ziua respectivă: „Astăzi, în legătura profundă dintre Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia și cei care au pătimit în temnițele comuniste ne aflăm și noi, pomenindu-i cu dragoste pe cei din urmă. Oricât de dificile ar fi vremurile pe care le trăim, eroii, sfinții și martirii nu sunt niciodată uitați de noi, urmașii lor”.
Evenimentul a continuat cu un simpozion dedicat jertfei din închisorile comuniste. În acest sens, la invitația Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, cu sprijinul Comitetului parohial al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat, scriitorul Christian Crăciun, eseist și critic literar, a vorbit auditoriului despre creațiile literare prin care cei închiși, deopotrivă bărbați și femei, au ales să răspundă nedreptății și cumplitei suferințe îndurate în timpul prigoanei comuniste. Despre jertfele mai multor femei care au mărturisit în închisori în acea perioadă a vorbit și profesoara Camelia Sava.
Miercuri, 10 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a prezidat întâlnirea de lucru, în cadrul căreia au fost dezbătute mai multe subiecte legate de administrarea cimitirelor parohiale. Ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și a evidențiat importanța marcării adecvate a anului 2021, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. În prima parte a ședinței, pr. Marian Gegea, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare, a subliniat necesitatea desfășurării unor acțiuni de inventariere și evidențiere a tuturor monumentelor înălțate în cinstea eroilor neamului și a mormintelor și construcțiilor funerare dedicate unor eroi sau personalități marcante care se află în proprietatea sau administrarea unităților de cult. În continuare, a fost prezentat noul Regulament al cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română, intrat în vigoare începând cu data de 11 decembrie 2020.
Ultima parte a ședinței a constat în abordarea câtorva aspecte importante care privesc situația cimitirelor parohiale. Printre acestea, s-au numărat: sistematizarea cimitirelor, tipărirea unor noi acte de concesiune a locurilor de înmormântare, îngrijirea corespunzătoare a mormintelor sau modalitatea de executare a lucrărilor funerare și de întreținere a capelelor mortuare. În încheiere, pr. Marian Gegea a amintit și despre Centrul de servicii funerare „Simon Cirineanul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care are un scop social și misionar, venind în sprijinul familiilor îndoliate prin oferirea de servicii funerare complete și de produse necesare ritualului înmormântării.