Întâmpinarea Nașterii Domnului prin colinde și filantropie la Dunărea de Jos

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 18 Decembrie 2024

Praznicul Nașterii Domnului este pregătit în fiecare an în Arhi­episcopia Dunării de Jos prin colinde și fapte caritabile. Marți, 17 decembrie, au răsunat colinde prin vocile elevilor, în timp ce persoanele afectate de inundații au primit importante ajutoare pentru trecerea cu bine a anotimpului rece.

În ziua de pomenire a Sfântului Proroc Daniel, marți, 17 decembrie, tinerii teologi de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați împreună cu elevi de la alte școli din municipiu au adus vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului, în cadrul serbării tradiționale de Crăciun.

Sub genericul „Colindăm cu sănătate din sufletele luminate”, evenimentul găzduit de Teatrul Na­țional de Operă și Operetă „Nae Leo­nard” din Galați a reunit Corul Seminarului Teologic gălățean, Corul „Camerata Juventus”, Corul de fete „Zefir”, Corul gimnazial „Angelis” și Corul de copii „Arpeggio”, care au interpretat colinde și cântece de stea din repertoriul tradi­țional, la care s-au adăugat momen­te lirice dedicate sărbătorii Nașterii Domnului, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.

În încheierea manifestării, Înalt­preasfințitul Părinte Casian, Arhi­episcopul Dunării de Jos, i-a felicitat pe elevi pentru frumoasele colinde și poezii interpretate, oferindu-le daruri.

În aceeași zi, 26 de elevi de la clasa a 9-a a Colegiului Național „Cos­tache Negri” din Galați, costumaţi în portul popular, au vizitat Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos în cadrul programului „Școala altfel”. Gazdă le-a fost Înaltpreasfințitul Părinte Casian, care le-a prezentat procesul fa­bricării lumânărilor de cult la Fabrica de lumânări „Sfânta Muceniță Fotini”, precum și cel al tipăririi calendarelor bisericești în cadrul tipografiei eparhiale „Candela Cuvântului”. 

„Programul «Şcoala altfel» are sensul normalităţii dacă ne rugăm împreună cu profesorul de religie şi elevii, iar dacă le arătăm cum se naşte lumina în lumânare, iar  celor ce sunt viitori profesori de limba română le arătăm cum se naşte din lumina culturii şi credinţei cuvântul scris şi tipărit într-o tipografie, vom înţelege şi locul cuvântului lui Dumnezeu împrospătat mereu în generaţia tânără pentru viitorul neamului nostru”, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa cu ocazia vizitei elevilor.

Școlarii au primit din partea ierarhului lumânări, cărți de colinde și calendare. Din incinta Centrului eparhial, vizitatorii au mers la Catedrala Arhiepiscopală, unde s-au închinat și au primit informații despre acest sfânt lăcaș.

Vestea cea bună a Nașterii Domnului purtată de colindători la fiecare casă în această perioadă a fost dublată, pentru familiile din loca­litățile gălățene afectate de inun­dațiile de la mijlocul lunii septembrie, de bucuria iubirii frățești de semeni, prin campaniile social-filan­tropice eparhiale, care s-au intensificat în aceste zile.

În cadrul unui nou program dedicat sinistraților, intitulat „Împreună la masa de Crăciun cu si­nistrații”, în perioada 17-19 decembrie, cele 3.000 de familii afectate de inun­dațiile din județul Galați au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos pachete cu produse alimentare tradiționale pentru pregătirea mesei de Crăciun. Prin această ac­țiune, slujitorii Sfintelor Altare și credincioșii au dorit să aducă spe­ranță, mângâiere și bucurie pentru aceste familii afectate de inun­dațiile din acest an. Valoarea ajutoarelor oferite sinistraților gălățeni de eparhie până în acest moment depășește suma de 400.000 de lei.

În aceeași perioadă, Patriarhia Română derulează, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, programul „Sprijin pentru sinis­trați”, prin care sunt oferite 6.000 de obiecte de uz casnic familiilor sinistrate din județul Galați, în valoare de peste 810.000 de lei. În paralel continuă și programul „Ajută un bătrân să zâmbească” al Fede­rației „Filantropia” a Patriarhiei Române, desfășurat în colaborare cu Inter­național Orthodox Christian Charities - România, prin care sunt oferite sinistraților din județul Galați 15 sobe și 20 de metri cubi de lemne, în valoare de 60.000 de lei.