Intensificarea filantropiei în eparhii din Muntenia şi Dobrogea

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 15 Aprilie 2020

Pe lângă proiectele social-filantropice specifice perioadei prepascale, la nivelul eparhiilor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei sunt implementate unele noi. Tot mai mulţi bătrâni, persoane singure sau nevoiaşi şi familii cu venituri reduse sau cu copii mulţi beneficiază de sprijinul parohiilor, care le pun la dispoziţie alimente şi produse de strictă necesitate. Se acordă o atenţie deosebită şi personalului medical, care este sprijinit cu echipamente de protecţie, soluţii dezinfectante şi aparatură.

Arhiepiscopia Târgoviştei îşi continuă eforturile de ajutorare a persoanelor aflate în nevoi. Prin contribuţia doctorului Claudiu Dumitrescu, directorul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, și a comisarului-şef de poliţie Adrian Alexandrescu, șeful Serviciului Regim Permise de Conducere, Parohia „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Târgoviște a dăruit echipamente de protecţie, constând în măști şi mănuși, precum şi alimente, cărți de rugăciuni şi icoane mai multor persoane aflate în situaţii de risc, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.

Arhiepiscopia Tomisului

Acțiunile sociale continuă în Arhiepiscopia Tomisului. În săptămâna 4-10 aprilie 2020, 1.400 de persoane aflate în izolare la domiciliu, carantină, bătrâni și familii aflate în risc social au beneficiat de produse alimentare neperisabile, hrană caldă, produse igienico-sanitare și aparatură medicală în valoare de 82.120 de lei, ne-a transmis Biroul de presă al eparhiei. 

 S-au oferit: hrană caldă în valoare de 22.950 de lei (cantinele „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, „Buna Vestire” din Năvodari, Eforie Sud I și III, „Sfântul Mina” din Mangalia); pachete alimentare, în valoare de 41.730 de lei (parohiile „Sfântul Haralambie”, „Sfântul Nectarie”, „Sfinții Epictet și Astion”, Așezământul „Sfântul Evanghelist Luca” - din cartierul Henri Coandă, „Sfântul Ilie”, Topraisar, Amzacea, Dulgheru, Ștefan cel Mare, Techirghiol II și Ovidiu III). S-au asigurat cumpărături de primă necesitate în valoare de 900 de lei (Asociația „Samarineanul Milostiv” și Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”, din Constanța); plată servicii medicale în valoare de 2.200 de lei (parohiile „Sfântul Gherman” și „Sfântul Mina” din Constanța); produse igienico-sanitare în valoare de 12.420 de lei (Mănăstirea Lipnița - 100 de lenjerii complete de pat spitalelor din Constanța și Medgidia, Mănăstirea „Sfântul Dionisie” - pahare și tacâmuri de unică folosință către Spitalul Județean Constanța, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”, Constanța, către Unitatea de Asistență Medico-Socială din Agigea); aparatură medicală de 2.000 de lei (Parohia „Buna Vestire” din Constanța: 10 tensiometre și 3 termometre).

Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos a oferit Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galaţi suma de 40.000 de lei pentru achiziţionarea unui aparat de ventilaţie mecanică necesar copiilor bolnavi internaţi în unitatea sanitară. Suma provine din contribuţiile salariale ale Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi ale preoţilor din Eparhia Dunării de Jos, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.

De asemenea, Spitalul General Căi Ferate din Galaţi, desemnat ca spital-suport pentru primirea persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2, a primit din partea Centrului eparhial măşti de protecţie, dezinfectanţi şi alcool sanitar în valoare de 12.133 de lei. Conform protocolului de siguranţă, produsele au fost transportate cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Eremia Grigorescu” din municipiu.

Centrul multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a 3-a” de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Galați oferă zilnic ajutor unui număr de 60 de bătrâni cu posibilităţi materiale reduse. Persoanele deplasabile primesc în fiecare zi pachete cu alimente neperisabile, iar cele nedeplasabile sunt asistate la domiciliu.

Parohia „Sfântul Spiridon” din municipiu desfăşoară programul filantropic „Ajută-ți aproapele!”, în cadrul căruia 40 de persoane nevoiaşe, bătrâni sau izolaţi la domiciliu, au primit alimente în valoare de 4.400 de lei.

La Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Brăila, 15 persoane vârstnice au primit produse alimentare neperisabile. De asemenea, cantina socială a Parohiei „Sfinții Arhangheli” din oraş asigură zilnic masa de prânz pentru 20 de copii care provin din familii cu posibilități reduse. Totodată, preoții de la această parohie au oferit pachete cu alimente și produse igienico-sanitare în valoare de 1.000 de lei. Unitatea socială a oferit pachete cu alimente neperisabile şi unui număr de 7 persoane vârstnice singure şi familiilor a 30 de copii de la Şcoala Gimnazială „Nikos Kazantzakis” din municipiu. 

De la începutul perioadei de epidemie din ţara noastră şi până în prezent, Cantina „Sfântul Vasile cel Mare” din Brăila a oferit ajutoare în valoare de 7.300 de lei. Cu ocazia sărbătorilor pascale, aşezământul social va oferi nevoiaşilor şi câte un coş cu alimente tradiţionale, în valoare totală de 3.400 de lei.

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor

La nivelul Episcopiei Sloboziei și Călă­rașilor este în desfăşurare proiectul „Împreună să fim buni, împărtășind dragostea lui Hristos!”, implementat la nivelul celor 340 de structuri social-filantropice ale eparhiei, care vine în întâmpinarea persoanelor aflate în situaţii de risc social și medical, izolate la domiciliu, se arată pe site-ul sf-esc.ro.

Prin intermediul celor 310 preoți, asistenți sociali, lucrători sociali și voluntari, al birourilor de asistență socială din cadrul protopopiatelor și al parohiilor, în perioada 3-9 aprilie 2020, Eparhia Sloboziei şi a Călăraşilor a venit în sprijinul a 559 de persoane aflate în situaţii de risc, care au fost sprijinite prin oferirea de alimente neperisabile, pachete cu hrană rece sau caldă şi produse igienico-sanitare, în valoare de 46.876 de lei.