Întrunirea Colegiului decanilor facultăților de teologie, la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 18 Octombrie 2019

În perioada 15-17 octombrie 2019 a avut loc la Timișoara întâlnirea decanilor facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română, eveniment ce se înscrie în seria de manifestări dedicate Zilelor Învățământului Teologic Românesc.

Întrunirea Colegiului decanilor facultăților de teologie din Patriarhia Română a debutat miercuri, 16 octombrie, când în biserica de lemn cu hramul „Învierea Domnului” din incinta Centrului eparhial s-a săvârșit o slujbă de bine­cuvântare și început bun de către părinții profesori din cadrul Facul­tății de Teologie Ortodoxă din Ti­mi­șoara. După acest moment liturgic, participanții la întâlnire s-au deplasat în sala de festivități a Centrului eparhial, unde a avut loc deschiderea lucrărilor Colegiului decanilor, la eveniment participând și Înalt­preasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Au luat cuvântul conf. dr. Adrian Lemeni, șeful Şcolii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, părintele conf. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional, părintele prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facul­tății de Teologie Ortodoxă din București, precum și decanii facul­tăților de teologie din țară.

Din partea Universității de Vest din Timișoara, conf. dr. Dana Percec, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, a adresat un cuvânt de bun venit colegilor decani care s-au reunit pentru prima dată la Timișoara, marcând în acest fel cei 75 de ani de existență ai Univer­sității de Vest din Timi­șoara.

Pe ordinea de zi s-au aflat subiecte precum: analizarea posibi­lității ca învățământul teologic ortodox universitar să fie încadrat ca învăţământ vocațional; urgentarea procesului de finalizare a manualelor pentru învăţământul teologic ortodox universitar, aflate în lucru, şi mobilizarea coordonatorilor acestora; informare cu privire la postarea pe site-ul Patriarhiei Române, la secţiunea dedicată Sectorului teologic-educaţional, a titlurilor tezelor de doctorat susţinute sau în curs de cercetare în cadrul şcolilor doctorale de la facultăţile de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române; stabilirea aspectelor organizatorice cu privire la cel de-al 9-lea Congres naţional al facultăţilor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române și la următoarea întrunire a Colegiului decanilor. În partea a doua a zilei, participanții la colegiu au efectuat o vizită la noul sediu al Facultății de Teologie din Timișoara, care se află într-un amplu proces de restaurare.