Întrunirea decanilor facultăților de teologie ortodoxă la Oradea
Colegiul Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române s-a întrunit la Oradea în zilele de 6 și 7 iunie, fiind găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
Evenimentul se înscrie în șirul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea. În deschidere, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de Te Deum în Paraclisul universitar „Sfântul Teodor Studitul” al Facultății de Teologie orădene.
A urmat un moment festiv în Aula Magna a universității, unde s-a desfășurat cea de a doua parte a manifestărilor, respectiv deschiderea lucrărilor Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română și a sesiunilor Simpozionului internațional „Teologie, Tradiție și Misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate”.
Momentul inaugural a fost moderat de părintele Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie din Oradea. Cea dintâi alocuțiune festivă a fost susținută de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare patriarhală și pentru onoarea de a găzdui și organiza anul acesta Colegiul Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română în Episcopia Oradiei, care se află la binecuvântatul ceas aniversar al serbării centenarului învățământului teologic orădean de grad universitar. În continuare, au fost invitați să ia cuvântul părintele prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal coordonator la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel; prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea; Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor, și Ilie Bolojan, președintele Consiliului județean Bihor.
Cu acest prilej, au fost oferite tuturor decanilor facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română, profesorilor de teologie ortodoxă din străinătate, conducerii delegației patriarhale, precum și oficialităților locale prezente, Medalia și Diploma aniversară a centenarului Facultății de Teologie din Oradea.
La aceste evenimente de înaltă ținută academică au participat consilieri și inspectori ai Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, conducerea Universității din Oradea, autorități locale și de stat, decanii și directorii de departamente ai facultăților de teologie ortodoxă din țară, precum și profesori de teologie ortodoxă din țară și din străinătate (Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea Aristotel din Tesalonic, Grecia; Universitatea din Gävle, Suedia; Universitatea Catolică „Ioan Paul al II-lea” din Lublin, Polonia; și Universitatea din Regensburg, Germania).
După sesiunea festivă, s-au desfășurat lucrările propriu-zise ale Colegiului Decanilor, moderate de părintele consilier patriarhal Nicușor Beldiman, ordinea de zi vizând o serie de teme de actualitate din viața teologică românească.
„În cadrul acestei întâlniri au fost discutate o serie de teme de actualitate din viața teologică românească, mai ales aspecte practice și concrete privind organizarea și buna desfășurare a procesului de pregătire academică și formare duhovnicească în facultățile de teologie ortodoxă dintre care amintim: stadiul implementării hotărârilor ultimului congres al facultăților de teologie ortodoxă de la Iași; analizarea planurilor de învățământ de la programele de studii universitare de licență; prezentarea precizărilor referitoare la învățământul teologic universitar din noul proiect de lege a educației; necesitatea respectării unitare a criteriilor CNATDCU; actualizarea și uniformizarea programei analitice pentru disciplina Practică Liturgică de la facultățile de teologie ortodoxă din Patriarhia Română; stadiul alcătuirii manualelor pentru învățământul teologic ortodox universitar”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal.