Întrunirea membrilor CROCEU, la final

Un articol de: George Vâlcu - 19 Mai 2014

Între 16 şi 18 mai 2014, Comitetul Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (Committee of Representatives of Orthodox Churches to the European Institutions - CROCEU) s-a reunit în Bucureşti, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Tema centrală a dis­cuţiilor a fost „Fa­milia, în contextul crizelor actuale“. Întâlnirea a adus împreună membri ai CROCEU, reprezentanţi ai Guvernului României şi ai mai multor instituţii ale Uniunii Europene, precum şi angajaţi ai Administraţiei Pa­triarhale. Membrii CROCEU prezenţi la întâlnire au fost: IPS Părinte Mitropolit E­ma­nuel al Franţei (Patriarhia E­cu­menică de Constantinopol), IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, şi pr. Sorin Şelaru (Patriarhia Română), PS Părinte Episcop Porfirie de Neapolis (Biserica Ortodoxă a Ciprului) şi IPS Părinte Mi­tro­polit Atanasie de Achaia (Bi­se­rica Ortodoxă a Greciei).

În cuvântul inaugural, Prea­fericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit de „grija, res­ponsabilitatea, preţuirea şi mai ales sprijinul pe care Bi­se­rica le acordă familiei, care trebuie să facă faţă astăzi multiplelor provocări, dar şi multiplelor crize din societatea europeană actuală“. Apoi, în în­cheiere, Preafericirea Sa a subliniat faptul că „familia este o realitate sacră, o împlinire a fiinţei umane în starea de comuniune, de iubire generoasă, având vo­caţia sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul vieţii naturale teres­tre, pentru a do­bândi viaţa eternă, cerească, în iubirea eternă a lui Dum­nezeu“.

Toate intervenţiile au reflectat duhul perioadei liturgice în care ne aflăm, când creştinii sunt chemaţi să trăiască în lumina nădejdii şi a dragostei, adusă de Hristos Cel înviat din morţi. S-a constatat că atât proiectele, cât şi activităţile de sprijinire a familiei aflate deja în curs de desfăşurare justifică speranţa că mult mai multe pot fi făcute - şi vor fi făcute - în folosul semenilor noştri. A fost pus în evidenţă faptul că lucrarea pastorală a Bisericii în contextul dificil actual trebuie orientată în două mari direcţii. Pe de o parte, să cultive spe­ranţa în oameni, încurajându-i să-şi reconsidere stilul de viaţă şi să se adâncească în relaţia cu Dumnezeu. Pe de altă parte, Biserica trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a-i ajuta material pe cei mai săraci, în vederea asigurării unui nivel de trai decent pentru ei şi familiile lor.

În mai multe rânduri a fost amintită crucea grea pe care atât de mulţi dintre noi trebuie să o poarte din pricina sărăciei, a unui viitor plin de incertitudini, a excluziunii sociale, mi­gră­rii etc. S-a atras atenţia asupra faptului că implemen­tarea eficientă a oricăror po­litici vizând ameliorarea si­tua­ţiei este con­di­ţionată de identificarea unui mecanism bine pus la punct. În egală măsură, avem mare ne­voie de con­du­cători morali şi oneşti, care să apere cauza solidarităţii între persoane, fa­mi­lii şi societăţi. Participanţii au căzut de acord asupra faptului că e nevoie de efortul concentrat al cât mai multor factori pentru a veni în ajutorul celor mai săraci membri ai so­cie­tăţii, care îşi duc suferinţele şi lipsurile în tăcere, neputincioşi şi neascultaţi de nimeni, spre deosebire de cei care se plâng doar pentru că au pierdut o oarecare parte din ceea ce deţineau.

În a doua parte a întâlnirii, membrii CROCEU au făcut o evaluare a muncii de până a­cum, fixând totodată principalele direcţii şi priorităţile pen­tru perioada următoare. Oaspeţii străini au făcut apoi câteva vizite în cuprinsul Ar­hi­e­piscopiei Bucureştilor, a­vând astfel oportunitatea de a cu­noaşte mai îndeaproape lu­cra­rea pastorală şi misionară a Bisericii Ortodoxe Române, cu greutăţile şi provocările ei.

Programul a culminat în ziua de duminică, 18 mai 2014, cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala patriarhală din Bucureşti.