Învăţare cu voie bună la Noaptea Cercetătorilor
În fiecare an, Noaptea Cercetătorilor este marcată în întreaga Europă cu experimente, concursuri, spectacole ştiinţifice sau vizite ghidate în mari laboratoare de cercetare. Scopul manifestărilor derulate vineri, 25 septembrie, în 300 de oraşe europene, între care şi Bucureşti, este de a populariza ştiinţa şi învăţarea distractivă mai ales în rândul copiilor şi tinerilor.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediţie europeană a Nopţii Cercetătorilor, un eveniment dedicat tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, care au o preocupare comună, respectiv curiozitatea de a afla cum funcţionează lucrurile şi care este impactul pe care îl are ştiinţa în viaţa lor.
La nivel european, evenimentele de popularizare a ştiinţei vor fi organizate vineri, 25 septembrie, în aproximativ 300 de oraşe, iar în România, Noaptea Cercetătorilor va fi organizată în Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timişoara şi Tulcea.
În Bucureşti, organizatorii au stabilit două locaţii principale de desfăşurare a activităţilor din cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor: Piaţa Universităţii şi AFI Palace Cotroceni. Călătoria ştiinţifică pentru elevi, de la cei mai mici la cei mai mari, va începe la Afi Cotroceni cu un concurs - „Micul aeromodelist”, în cadrul căruia va fi premiat cel mai frumos avion, respectiv cel mai performant. În aceeaşi locaţie din Capitală, participanţii vor fi invitaţi într-o `incursiune în fizica găurilor negre”, iar cel mai tânăr speaker profesionist din ţară le va vorbi vizitatorilor despre `ştiinţa unei prezentări memorabile”.
Concursuri cu tematică diversă vor fi organizate şi în alte locaţii din Capitală, dar şi în celelalte oraşe participante. Curioşii sunt aşteptaţi şi la sediile mai multor institute de cercetare din Capitală: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Astronomic al Academiei Române, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, Institutul de Știinţe Spaţiale, Facultatea de Fizică de la Universitatea Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Fizică Atomică etc. În locaţiile amintite vor avea loc sesiuni de observaţii şi prelegeri, vizitatorii vor afla, de exemplu, care sunt instrumentele astronomice care aduc cerul mai aproape de noi, ce se vede printr-un microscop (experimente interactive), câte tipuri de galaxii există etc. De asemenea, participanţii sunt invitaţi în călătorii virtuale în lumea microtehnologiei sau în sistemul solar.
Noaptea Cercetătorilor este un eveniment mult aşteptat şi de copiii şi tinerii din ţară. La Iaşi, în acest an, activităţile distractive cu caracter educaţional se desfăşoară la Palas Mall. Pasionaţii universului care ne înconjoară vor afla mai multe "secrete": cum poate călători un tren fără şine, cum cresc cristalele, cum poate fi pus în mişcare un motor cu ajutorul unei lumânări etc. La Sibiu, cele peste 60 de evenimente, demonstraţii, prelegeri şi concursuri vor avea loc de la ora 17:00, la Universitatea „Lucian Blaga“, unde publicul de toate vârstele se va putea întâlni cu cercetătorii.
Noaptea Cercetătorilor Europeni atrage peste 1 milion de oameni în fiecare an, prima ediţie desfăşurându-se în 2006. Acest eveniment de mare amploare, susţinut de Comisia Europeană prin iniţiativa Acţiunilor Marie Curie, un program UE pentru stimularea carierelor europene în cercetare, oferă publicului larg ocazia de a lua parte la activități menite să scoată în evidență atractivitatea unei cariere în cercetare și impactul său deosebit de important.