Învăţarea on-line, posibilă şi în anotimpul rece
Elevii şi profesorii ar putea experimenta din nou, în sezonul rece, învăţarea „de acasă”, în eventualitatea unui al doilea val al epidemiei de COVID-19. În acest context, ministrul educaţiei, Monica Anisie, a declarat că se lucrează la „un plan de intervenţie” care să includă nu doar dotarea elevilor şi profesorilor cu dispozitive electronice, ci şi formarea cadrelor didactice pentru o eficientizare a predării on-line. Ministrul Monica Anisie a mai subliniat, la TVR1, că „în curând” va fi publicată şi metodologia de admitere la liceu.
Ministerul Educaţiei pregăteşte „un plan de intervenţie” ce va fi aplicabil în toamnă, în eventualitatea unui al doilea val al epidemiei de COVID-19. „Am discutat în cadrul Ministerului Educaţiei cu specialiştii şi vom avea un plan de intervenţie atât la nivelul elevilor, prin asigurarea cu dispozitive în aşa fel încât să aibă acces la învăţarea on-line, dar şi la nivelul profesorilor. Vom realiza formarea cadrelor didactice pentru a putea să predea în formatul acesta on-line. Nu toată lumea a fost pregătită pentru acest lucru în această perioadă, însă le mulţumesc tuturor pentru eforturile pe care le-au făcut pentru că şi-au dat seama cât de important este să fie alături de elevi”, a declarat Monica Anisie pentru TVR1. Totodată, ministrul a precizat că vor fi realizate şi ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină în parte astfel încât să poată fi recuperată materia de pe semestrul al II-lea, care „nu s-a putut preda aşa cum şi-ar fi dorit fiecare dintre noi”. Tot în planul de intervenţie va fi inclus şi proiectul „Teleşcoala”, realizat în parteneriat cu TVR, pe care ministrul Anisie îl doreşte extins la toate clasele.
Între timp, Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial noua fişă-cadru a postului pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar, profesorii primind atribuţii obligatorii în privința proiectării lecțiilor on-line şi a construirii unor instrumente de evaluare aplicabile on-line. Ministrul educației a mai spus că va fi publicată şi metodologia pentru admiterea la liceu, inclusiv pentru liceele vocaţionale. „Am discutat acest subiect în cadrul Comisiei de Dialog Social şi am luat decizii împreună, iar în curând va apărea și metodologia pentru admiterea în liceu, inclusiv pentru liceele vocaționale. Propunerile au fost multiple. Spre final, s-a decis să existe, în mare parte, probe pe bază de portofoliu. Depinde însă de fiecare tip vocaţional”, a subliniat Monica Anisie. În condiţii normale, liceele vocaţionale organizau în această perioadă a anului probele practice, eliminatorii, pentru admiterea în clasa a IX-a.
Modificări în desfășurarea pregătirilor şi examenelor
În contextul schimbării stării de urgenţă în stare de alertă, Ministerul Educaţiei a emis un nou ordin comun cu Ministerul Sănătăţii, în care sunt adoptate noile măsuri ce vor fi respectate în şcoli în perioada 2-12 iunie, respectiv în zilele în care se vor desfăşura examenele naţionale. Faţă de ordinul precedent, a fost eliminată prevederea privind numărul maxim de 10 elevi într-o clasă, specificându-se doar că „în sălile de clasă activităţile şi examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor, astfel încât să existe o distanţă între elevi sau candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m unul faţă de altul”. Regula cu numărul maxim de 10 persoane într-o sală de clasă se va aplica doar în cazul învăţământului special sau acolo unde sunt prezenţi profesori de sprijin.
Totodată, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ va exista un cadru medical care va asigura asistenţa medicală pe întreaga durată a desfăşurării pregătirii, respectiv examenelor, şi va măsura temperatura elevilor şi a personalului didactic şi nedidactic care intră în şcoală, valoarea maximă admisă fiind de 37,3 grade Celsius.
Prezenţa elevilor la pregătire în perioada 2-12 iunie rămâne opţională, iar cei care nu vin la şcoală vor primi on-line resurse educaţionale. Totuşi, ministrul Monica Anisie susţine revenirea în bănci pentru ca „elevul să se reobișnuiască cu spațiul acesta al școlii, dar să fie și susținut emoțional de profesori (...), pentru că, în curând, vor susține examenele naționale”, a precizat ministrul educației.
(Oana Nistor)