„Invazia“ românilor, o falsă problemă

Data: 04 Feb 2013

„Am mai văzut asta şi înainte. România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 şi atunci ni s-a spus că vor veni sute de mii de români. Nu au venit.“

Românii din Marea Britanie resimt presiunea publicităţii negative privind imigraţia, care abundă în ultima vreme în presa britanică înaintea ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii, în decembrie 2013. Într-o declaraţie acordată jurnaliştilor cotidianului „The Guardian“, Carmen Câmpeanu, o româncă de 25 de ani care organizează evenimente pentru Centrul cultural român din Londra, s-a declarat îngrijorată de publicitatea negativă făcută în jurul acestui subiect şi, totodată, insultată de campania de intimidare a cetăţenilor români şi bulgari pe care ar putea să o desfăşoare Guvernul britanic.
 
„Am mai văzut asta şi înainte. România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 şi atunci ni s-a spus că vor veni sute de mii de români. Nu au venit“, a spus şi omul de afaceri român Nicolae Raţiu, rugat de jurnaliştii de la „The Guardian“ să comenteze informaţiile alarmiste din presa britanică, potrivit cărora românii şi bulgarii „vor invada Marea Britanie în 2014“, după eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii.
 
„Românii, ca primă alegere, nu vin aici. Este mai uşor să meargă în Italia şi Spania. 
 
Într-o lună, un român poate vorbi italiană, spaniolă şi portugheză. Este mai uşor să înveţe aceste limbi. Noi suntem mai apropiaţi ca istorie şi cultură de ţările latine. Multe persoane aleg să meargă în Franţa mai degrabă decât în Marea Britanie. Multe vor alege Austria şi Germania“, a afirmat Nicolae Raţiu.
 
Românii au jucat un rol vital în pregătirea Londrei pentru Jocurile Olimpice din 2012, a declarat ambasadorul român în Marea Britanie, Ion Jinga. „Românii care au vrut să vină în Marea Britanie au făcut deja acest lucru. Întotdeauna există o posibilitate de a găsi un loc de muncă, chiar dacă sunt restricţii, şi soluţia este să te declari persoană fizică autorizată (self-employed), iar mulţi români au făcut acest lucru“, a declarat ambasadorul, citat de cotidianul „Daily Mail“.
 
„Datele oferite de Olympic Delivery Authority par să confirme declaraţiile ambasadorului României“, afirmă cotidianul britanic, adăugând că, la sfârşitul lunii decembrie 2011, aproximativ 8.500 de muncitori erau înregistraţi la parcul şi satul olimpic, dintre care doar 60% erau britanici, iar cei mai mulţi dintre străini erau români.
 
În interviul acordat „Daily Mail“, Ion Jinga a subliniat, totodată, că temerile potrivit cărora Marea Britanie „va fi invadată de români“ reprezintă o falsă problemă. „Când ne uităm la experienţa altor ţări în ultimii şapte ani, vedem că aşa ceva nu s-a întâmplat şi nu există nici un motiv să credem că acest lucru se va întâmpla în ianuarie anul următor. Imigrantul român, în general, nu se îndreaptă către Marea Britanie, ci către Spania, Italia şi Franţa, în principal din cauza apropierii lingvistice, româna fiind o limbă latină. Avem un milion de români care trăiesc şi muncesc în Spania, un milion în Italia şi, probabil, jumătate de milion în Franţa“, a precizat ambasadorul român.
 
Declaraţii similare a făcut, duminică, şi ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, care a declarat pentru „Sky News“ că eforturile Marii Britanii de a descuraja imigranţii bulgari vor afecta relaţiile dintre cele două ţări. (sursa Agerpres) (Pagină realizată de Bogdan Cronţ)