Inventatorul internetului

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 17 Martie 2022

La 23 august 1991, un informatician englez de 36 de ani, Tim Berners-Lee, a făcut accesibil publicului primul site de internet, la adresa http://info.cern.ch, notează surinenglish.com. Pagina a putut fi accesată, în cerc restrâns, începând cu 6 august 1991.

Informaticianul şi omul de ştiinţă Sir Tim Berners-Lee s-a născut la 8 iunie 1955, la Londra. A absolvit Universitatea Oxford, apoi s-a angajat ca inginer de software la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Elveţia, potrivit webfoundation.org. Acolo a observat că cercetătorii aveau dificultăţi în accesarea şi partajarea informaţiilor. Web-ul nu a fost niciodată un proiect oficial al CERN, însă Ber­ners-Lee a primit acceptul de la șeful său, Mike Sendall, de a se ocupa cu dezvoltarea acestuia, în septembrie 1990. Până în octombrie a aceluiaşi an, informaticianul a scris şi a dezvoltat trei tehnologii fundamentale care stau la baza internetului şi în ziua de azi: HTML (HyperText Markup Language, limbaj de formatare pentru web), URI (Uniform Resource Identifier, adresa unică a fiecărei resurse web, sau URL) şi HTTP (HyperText Transfer Protocol, care asigură primirea resurselor web).
Berners-Lee a creat primul editor de pagini web şi primul server web. La sfârşitul lui 1990 deja existau pagini web ca resurse libere, iar în 1991 au fost invitate să se alăture proiectului şi persoane care nu lucrau la CERN.

Tim Berners-Lee a fost ridicat la rangul de cavaler, în 2004, de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ca recunoaştere a muncii sale inovatoare, după cum arată BBC.