Investigații medicale gratuite pentru locuitori din Valea Argovei, județul Călărași
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 27 ianuarie, prima acțiune din acest an în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”. Beneficiarii, peste 120 de persoane din comuna Valea Argovei, județul Călărași, au primit consultații gratuite de la medici specialiști în cardiologie, ginecologie, gastroenterologie, oncologie, oftalmologie, urologie, psihiatrie, psihologie și pediatrie. În plus, pacienții au putut efectua investigații EKG și ecografii.
Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale, ne-a transmis câteva informații despre această acțiune: „A fost prima activitate în cadrul campaniei «Sănătate pentru sate» din acest an, desfăşurată de către voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naţionale. O activitate încununată de succes, deoarece s-au prezentat la investigaţii peste 100 de persoane. Este important că multe dintre acestea erau neasigurate, care nu au mai ajuns de ceva timp la un medic specialist. Au beneficiat de investigaţii complexe, deoarece la activitate au fost prezente 15 cadre medicale. De asemenea, femeile au început să conştientizeze importanţa screeningului în depistarea precoce a cancerului. Mai multe femei au beneficiat de testul Babeş Papanicolau şi de un consult primar mamar”.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.
Acțiunea a fost sprijinită de autoritățile locale și de preotul din comunitate.
Preotul paroh Florin Polomonescu a menționat: „Cunoaştem cu toţii situaţia celor în vârstă, mai ales în vremurile noastre. Din păcate sunt puţin uitaţi, pentru că nevoile noastre zilnice ne duc pe alte drumuri, iar bătrânii aceştia rămân de multe ori singuri în gospodăria lor şi mai ales în cămăruţa lor”.
Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost organizate 115 acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, în cadrul cărora au fost consultate aproximativ 14.000 de persoane.