Învestirea noului protopop de Cluj I
Dan Hognogi, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul clujean Mănăştur este noul protopop de Cluj I. El îi urmează, la conducerea protopopiatului, părintelui Ioan Jeler, care a ocupat această funcţie timp de 30 de ani.
Noul protopop a fost instalat luni, 4 mai, de către Înaltpresfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în prezenţa Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a consilierilor eparhiali şi a tuturor preoţilor din Protopopiatul Cluj I. Evenimentul a debutat cu un Te Deum, oficiat la Biserica „Sfânta Treime“ din Cluj-Napoca. Slujba a fost urmată de cuvântul IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei care i-a mulţumit părintelui Ioan Jeler pentru toată activitatea şi l-a încurajat în misiune pe actualul protopop: „Părintele protopop Ioan Jeler şi-a îndeplinit misiunea cu vârf şi îndesat. În vremurile grele când biserica îşi desfăşura misiunea aşa cum putea, părintele a fost un slujitor devotat şi a întărit, a mângâiat şi i-a ajutat pe cei care aveau trebuinţă de ajutor. Noi socotim că tot în acest spirit va lucra şi următorul protopop. Noul protopop va încerca să fie colegial şi frăţesc cu toţi, dar şi ferm, pentru că este nevoie de acest lucru pentru buna desfăşurare a protopopiatului“.
În semn de apreciere pentru munca desfăşurată timp de 30 de ani la conducerea Protopopiatului Cluj I, IPS Arhiepiscop şi Mitropolitn Andrei i-a acordat părintelui Ioan Jeler, distincţia „CruceaTransilvană“.
După citirea hotărârii Adunării Eparhiale în ceea ce priveşte investirea noului protopop, a avut loc slujba de hirotesire a părintelui Dan Hognogi.
Pentru cele aproximativ 80 de parohii din Protopopiatul Cluj I, prioritare sunt activităţile cu tinerii, catehezele parohiale şi implicarea în mediul online, a spus noul protopop de Cluj I, părintele Dan Hognogi: „Direcţiile spre care se va îndrepta activitatea protopopiatului nostru în mod special vor fi legate de intensificarea catehezei pe care o consider foarte importantă, apoi munca cu tinerii, care sunt prioritatea cea mai mare a bisericii noastre, deoarece ei sunt viitorul, şi fără ei Biserica ar rămâne doar istorică. Nu în ultimul rând, deoarece societatea de astăzi ne obligă să ieşim din biserici nu doar pe stradă, ci şi în mediul online, pe internet, vom avea grijă să intensificăm activitatea în aşa fel încât să ajungem cât mai mult la sufletele credincioşilor noştri“.
Părintele Dan Hognogi, s-a născut pe 12 aprilie 1976, în comuna Spermezeu, judeţul Bistriţa-Năsăud şi a absolvit Seminarul şi Facultatea de Teologie la Cluj-Napoca. În perioada 2001-2010 a fost paroh al Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ din comuna Ciceu Giurgeşti, judeţul Bistriţa-Năsăud, profesor de religie la Colegiul „Andrei Mureşanu“ din municipiul Dej şi coordonator al Ligii Tinerilor Ortodocşi Dej. Din 2011 a fost numit paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul Mănăştur, unde a desfăşurat o frumoasă activitate pastoral-misionară.