Investiții la punctul vamal Racovăț de pe granița cu Ucraina
Trei sectoare de drum din județul Botoșani, respectiv porțiuni care duc către punctul de trecere a frontierei de la Racovăț, precum și vama însăși, vor fi finanțate și modernizate. Guvernul României a aprobat Memorandumul privind preluarea acestor sectoare de drum judeţean şi încadrarea lor în categoria funcţională a drumurilor de interes public naţional, pentru a putea redeschide acest punct de trecere a frontierei cu Ucraina.
În următorii doi ani, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va aloca circa 62 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului care se întinde de la Punctul Vamal Racovăţ şi până la Dorohoi şi alte cinci milioane de lei pentru reparaţii pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăţ - Fundu Herţa - Cristineşti - Dragalina. De asemenea, pentru platformele de staţionare şi dotările vamale de la Racovăţ vor fi investite 1,5 milioane de lei.
„Punctul Vamal Racovăţ are o importanţă strategică pentru judeţul Botoşani, iar în actualul context geopolitic poate contribui la conturarea unui coridor pan-european umanitar şi economic pentru Ucraina. Totul depinde de partea ucraineană, cât de repede reuşeşte să aducă punctul vamal la standardele impuse de Schengen pentru a putea fi redeschis”, a declarat, într-un comunicat citat de Agerpres, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici.
Redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Racovăț s-a dovedit a fi o necesitate și o urgență, în contextul ultimului an, în care vama Siret a fost supraaglomerată ca urmare a fluxului masiv de refugiați ucraineni și de camioane care transportă cereale dinspre Ucraina spre portul Constanța.