Învierea Domnului prăznuită în Mitropolia Banatului
De Marele Praznic al Învierii Domnului, ierarhii Mitropoliei Banatului au slujit sfintele slujbe în catedralele chiriarhale din Timişoara, Arad şi Caransebeş. Şi în acest an, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, aceştia au împărţit credincioşilor veniţi la slujba de Paşti Sfânta Lumină de la Ierusalim, adusă în ţara noastră de o delegaţie a Patriarhiei Române.
Sărbătoarea Învierii Domnului a constituit pentru clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Aradului, şi în acest an, prilej de alese bucurii duhovniceşti. În aceste zile, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a fost prezent la sfintele slujbe şi la momentele spirituale importante care s-au desfăşurat în oraşul de reşedinţă.
Astfel, în sâmbăta din Săptămâna Mare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Învierii la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă Arad, sfinţind paştile şi împărţindu-le celor privaţi de libertate precum şi personalului instituţiei. Chiriarhul a adresat cuvinte de mângâiere şi îmbărbătare, evidenţiind grija Bisericii faţă de cei suferinzi.
În seara zilei, la Aeroportul Internaţional Arad, Înaltpreasfinţitul Timotei a întâmpinat venirea Luminii sfinte.
În noapte, la Catedrala „Sfânta Treime“, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit slujba Învierii Domnului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedralei, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi, adresând, la momentul potrivit, un părintesc cuvânt de învăţătură. În dimineaţa primei zile de Paşti, IPS Timotei a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
În după-amiaza zilei, după ce a participat la slujba Vecerniei în biserica Parohiei Arad-Centru, Înaltpreasfinţia Sa a oferit ostenitorilor Centrului eparhial şi preoţilor din municipiu tradiţionala recepţie de Paşti, la reşedinţa chiriarhală. Pe lângă aceştia au mai fost prezenţi oficialităţi şi reprezentanţi ai mass-mediei locale, precum şi alţi credincioşi.
Învierea Domnului prăznuită la Caransebeş
Numeroşi credincioşi au participat la slujba Învierii Domnului în noaptea Sfintelor Paşti, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş. Slujba Învierii a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Prima parte a Utreniei Învierii a fost oficiată pe esplanada Catedralei episcopale, apoi a continuat în interiorul acesteia, unde, potrivit obiceiului, Preasfinţitul Lucian a sfinţit paştile, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată.
În cuvântul adresat credincioşilor, Preasfinţitul Lucian a arătat semnificaţia Praznicului Învierii Mântuitorului: „În prima cântare din Canonul Învierii este sintetizată semnificaţia praznicului de astăzi: «Ziua Învierii, popoare, să ne luminăm, Paştile Domnului, Paştile, căci din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce-I cântăm cântare de biruinţă». Aşadar Hristos Cel înviat ne-a trecut din moartea păcatului şi din întunericul necunoştinţei la viaţa cea veşnică şi plină de lumina Preasfintei Treimi“.
Şi anul acesta a fost adusă în Episcopia Caransebeşului Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim. Astfel, o delegaţie a Episcopiei Caransebeşului dimpreună cu primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, s-au deplasat la Aeroportul internaţional „Traian Vuia“ din Timişoara, unde au întâmpinat Sfânta Lumină adusă cu un avion de la Bucureşti.
Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi.
La orele după-amiezii, Preasfinţitul Lucian a oficiat slujba „celei de a doua Învieri“ în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.
În a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în localitatea Bocşa. În continuare, în sala festivă a Primăriei oraşului Bocşa, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale şi a unui numeros auditoriu, chiriarhului i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Bocşa.
Slujire arhierească la Timişoara
La Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara, atât slujba Învierii Domnului, cât şi Sfânta Liturghie din ziua praznicului au fost oficiate de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Măreţul lăcaş s-a arătat neîncăpător pentru miile de credincioşi veniţi să cinstească Marele Praznic al Învierii Domnului în capitala Banatului, întreg centrul oraşului fiind scăldat în lumina caldă a lumânărilor.
În prima parte a slujbei Învierii Domnului, oficiată pe esplanada catedralei, după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură.
La Sfânta Liturghie de dimineaţă, potrivit tradiţiei liturgice ortodoxe, pericopa evanghelică de la Ioan 1, 1-17 a fost citită în mai multe limbi.
După Sfânta Liturghie, la Reşedinţa mitropolitană a avut loc recepţia oficială de Praznicul Învierii Domnului, la care au participat clerici şi credincioşi ortodocşi, reprezentanţi ai cultelor religioase şi oficialităţi locale timişorene. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)