IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la 65 de ani
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena, ca primul dintre cei trei copii.
IPS Andrei a urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972). După terminarea facultăţii a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, licenţiindu-se în vara anului 1978. În august 1978 a fost hirotonit preot de vrednicul de pomenire arhiepiscop Teofil Herineanu, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda, judeţul Cluj. Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfinţitului Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, şi ulterior numit vicar administrativ.
A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, începând cu anul 1985, avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii - Teologie sistematică - sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie“ în anul 1998.
Din februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În anul 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
Activitate în plan spiritual şi didactic
În paralel cu activitatea administrativ-bisericească s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan“ din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991).
La această facultate a predat, cu funcţia didactică de profesor, disciplina „Morală şi Spiritualitate Ortodoxă“. Între anii 2000-2008 a fost decan al Facultăţii de Teologie din Alba Iulia. Din 2010 este şi îndrumător de doctorat la Disciplina „Morală şi Spiritualitate Ortodoxă“, la Şcoala Doctorală de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, profil „Teologie“. Din toamna anului 2011 predă cursurile de Spiritualitate Ortodoxă la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca şi îndrumă teze de doctorat în cadrul aceleiaşi universităţi, domeniul Teologie Ortodoxă.
Pentru activitatea depusă în slujba Bisericii şi a ţării, la 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în gradul de „Mare Ofiţer“. Din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria).
Arhiepiscop şi Mitropolit la Cluj-Napoca
În 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi a fost întronizat în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, de praznicul Bunei Vestiri, când s-au împlinit 5 ani de la înfiinţarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi de la întronizarea vrednicului de pomenire arhiepiscop şi mitropolit Bartolomeu. În data de 24 ianuarie 2012 primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
Activitatea culturală
În plan cultural menţionăm înfiinţarea Tipografiei Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei şi a Editurii „Reîntregirea“, punerea bazelor revistei „Credinţa Străbună“ (organul cultural şi de presă al Arhiepiscopiei de Alba Iulia) şi a revistei Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, „Altarul „Reîntregirii“. La iniţiativa şi sub coordonarea sa a fost reeditată „Psaltirea de la Alba Iulia din 1652“ (la 350 de ani de la prima apariţie, în ediţie critică), a fost retipărit „Noul Testament de la Bălgrad“ din 1648 (tot în ediţie critică) şi a fost reeditat „Molităvnicul din 1689 de la Bălgrad“.
A susţinut nenumărate conferinţe pe teme culturale şi duhovniceşti în Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Iaşi, Oradea, Alba Iulia etc. şi a participat la numeroase emisiuni televizate.
A fost redactorul-realizator permanent al emisiunii „Cuvântul Ierarhului“ la Radioul creştin-ortodox „Reîntregirea“ Alba Iulia, iar în prezent al emisiunii cu acelaşi nume de la Radio Renaşterea, Cluj-Napoca.
A fost iniţiatorul şi organizatorul mai multor simpozioane ştiinţifice internaţionale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: „Violenţă în numele lui Dumnezeu? Un răspuns creştin“ (2002); „Biserica în era globalizării“ (2003); „Spiritualitate şi consumism în Europa Unită“ (2004); „Omul de cultură în faţa descreştinării“ (2005); „Identitate creştină şi dialog în noul context european“ (2006); „Cosmosul, între frumos şi apocaliptic. Un recurs etic asupra ecologiei“ (2007); „Sensul vieţii, al suferinţei şi al morţii“ (2008); „Libertate şi responsabilitate. Iniţiative şi limite în dialogul religios“ (2009); „Invazia non-valorilor într-o lume multimedia“ (2010).
Lucrarea pastoral-misionară
Pe parcursul celor 21 ani de arhipăstorie a Înaltpreasfinţitului Andrei Andreicuţ, în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei au fost construite 120 biserici noi (dintre care 40 în curs de finalizare) au fost pictate (sau au beneficiat de o restaurare a picturii) 160 de biserici (inclusiv Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia) şi au fost construite 70 de noi case parohiale.
A fost înfiinţat Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan“ din Alba Iulia. De asemenea, a fost înfiinţat Radioul creştin-ortodox „Reîntregirea“ Alba Iulia, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei şi a fost construită noua clădire a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie“ Alba Iulia (o investiţie de aproximativ 3 milioane de euro).
Au fost înfiinţate 45 de noi mănăstiri şi schituri în cele două judeţe (Alba şi Mureş) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
În planul asistenţei sociale a creat la Alba Iulia prima structură de asistenţă socială a Bisericii Ortodoxe Române; ulterior aceasta devenind cea mai ramificată reţea eparhială din România, cuprinzând astăzi aproape 70 de unităţi de asistenţă socială, toate sub patronajul Bisericii (orfelinate, case de copii de tip familial, cămine de bătrâni, cantine sociale, cabinete medicale etc.).
Ca Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului a înfiinţat trei mănăstiri, 10 parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniţă şi o şcoală primară confesională, o şcoală gimnazială pentru recuperarea copiilor în abandon şcolar. De asemenea, la finele anului trecut, a fost inaugurată o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie din Cluj, iniţiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, care va oferi un spaţiu generos unei desfăşurări corespunzătoare a învăţământului teologic academic clujean.
Activitatea publicistică
În preocupările sale teologice s-a axat pe tematica de Spiritualitate Ortodoxă; pe lângă cele aproape 60 de studii şi articole publicate în reviste ştiinţifice de specialitate, a scris 13 cărţi, a tradus volume din limba franceză şi a alcătuit mai multe broşuri de interes misionar. A publicat sute de articole de popularizare în diferite ziare şi reviste bisericeşti sau laice şi zeci de prefeţe la diferite cărţi cu conţinut religios şi cultural. A coordonat colecţia „Isvoare Duhovniceşti“, de la Editura Reîntregirea, în care au apărut, până acum, 15 volume, conform site-ului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.