IPS Gherasim în vizită la Obârşia Lotrului

Un articol de: Arhidiacon Ioan Liviu Găman - 04 Noiembrie 2013

Pe 3 noiembrie, în duminica a XXII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi la Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din staţiunea montană Obârşia Lotrului, în nordul judeţului Vâlcea. La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Părinte a rostit un cuvânt de învăţătură şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi la slujbă.

„Sunt bucuros să vin la această chinovie unde părinţii slujesc cu frică de Dumnezeu şi cu dragoste de oameni şi să aflu că şi aici, ca şi pretutindeni în ţara noastră românească, în Biserica noastră Ortodoxă, se face sfânta slujbă. Căci iată, venind din toate părţile ţării, am găsit şi eu, şi dumneavoastră pe părinţii slujitori de aici care ţin ca o candelă aprinsă rugăciunea, iar nouă nu ne rămâne decât să venim să luăm din această lumină. Rog pe Bunul Dumnezeu, pe Preacurata Maica Sa şi pe toţi sfinţii să vă aibă în pază şi să vă binecuvânteze“, a transmis IPS Gherasim.

La final, protos. Serafim Sângeorzan, stareţul mănăstirii, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim pentru cuvântul de învăţătură rostit şi binecuvântarea acordată şi a mulţumit totodată credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie pentru participare, invitându-i să revină la aşezământul monahal de la Obârşia Lotrului ori de câte ori au prilejul.

Situată la altitudinea de circa 1.400 m, Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, popas duhovnicesc între judeţele Vâlcea şi Hunedoara, se află pe DN7 - Râmnicu Vâlcea - Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi prin Voineasa şi Vidra spre Petroşani (DN 7A), în staţiunea montană Obârşia Lotrului. Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de călugări cu hramurile „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ şi „Sfântul Mare Mucenic Mina“ a fost pusă la data de 28 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ctitorii principali ai mănăstirii sunt preotul inginer Ioan Comăneci împreună cu domnul Frank Vasile Timiş. Terenul a fost donat de domnul Alexandru Emanoil Săvoiu. Obştea mănăstirii are cinci vieţuitori care îl au stareţ pe protosinghelul Serafim Sângeorzan.