IPS Laurenţiu a binecuvântat voluntarii de la Asociaţia „Invictus“
Cel mai aşteptat eveniment dedicat militarilor români răniţi în teatrele de operaţiune din Afganistan şi Irak a ajuns ieri, 22 octombrie la Sibiu. Grupul de voluntari de la Asociaţia „Invictus“ care parcurge traseul dintre Sibiu şi Alba-Iulia al ştafetei de 800 de kilometri Bucureşti-Carei a pornit la drum de la Centrul de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică „Decebal“.
Primirea ştafetei a avut loc în cadrul unei ceremonii militare oficiate la sediul centrului menţionat, în prezenţa comandantului Dorin Alexandrescu, a prefectului Ovidiu Sitterli, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, a comandantului Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiţă Bârsan, a ofiţerilor şi militarilor din unităţile sibiene. Tinerii care vor parcurge distanţa dintre Sibiu şi Alba Iulia au primit ştafeta de la prefectul judeţului Sibiu şi au pornit în această etapă purtând un drapel cu sloganul „Sacrificiul impune respect“.
În debutul ceremoniei, comandantul centrului de instruire militară, colonelul Dorin Alexandrescu, a prezentat invitaţilor obiectivele acestui proiect al Asociaţiei „Invictus“ şi a exprimat recunoştinţa militarilor pentru această iniţiativă a tinerilor voluntari. Ceremonia de ieri, a subliniat colonelul Alexandrescu, confirmă faptul că mesajul voluntarilor a fost recepţionat şi că demersul lor se bucură de sprijin din partea Armatei Române.
„Misiunea asumată a tinerilor din «Invictus» este de a sigura participarea cel puţin a unui luptător român rănit în teatrele de operaţiune din Irak sau Afganistan la jocurile paraolimpice «Invictus». Entuziasmul şi devotamentul acestor tineri au făcut ca primul lor proiect, «Ştafeta Veteranilor», să prindă viaţă. Este un proiect închinat deopotrivă Zilei Armatei şi comemorării Eroilor şi veteranilor jertfiţi pentru patrie. Traseul ştefetei de la Bucureşti la Carei, un drum parcurs prin luptă acum 70 de ani de armata română pentru eliberarea teritoriului naţional, este modul prin care aceşti tineri au înţeles să exemplifice proiectul lor“, a spus col. Dorin Alexandrescu.
„Cinste şi preţuire trecutului“
La ceremonie a participat şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a oficiat o slujbă de binecuvântate a tinerilor voluntari şi a militarilor sibieni. Ierarhul i-a felicitat pe voluntari pentru iniţiativa lor de a arăta veteranilor respectul şi aprecierea unui întreg popor.
„Ne aducem aminte de cei care au stat la temelie vieţii liniştite pe care o trăim noi astăzi şi vedem că nu suntem vrednici pentru ceea ce trăim noi acum. Dacă nu ne vom preţui trecutul, nu vom avea şanse să ne preţuiască alţii pe noi în viitor. Faptul că se reface un traseu istoric ne obligă pe toţi să urmărim această manifestare, să fim mai dinamici, să nu fim superficiali crezând că este suficient doar să reţinem un eveniment sau altul din istoria neamului. Vă binecuvântăm pe voi, cei care duceţi în numele judeţului nostru cinstea şi preţuirea trecutului“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Mesaje de felicitare şi de încurajare au venit şi din partea autorităţilor şi a comandantului Garnizoanei Sibiu, care au mulţumit voluntarilor pentru efortul lor de a exprima recunoştinţa neamului faţă de eroii zilelor noastre. Ştafeta Voluntarilor va continua în următoarele săptămâni şi pe celelalte părţi ale traseului, iar la Alba Iulia va fi predată unui alt grup de voluntari, în cadrul unei ceremonii.