IPS Laurenţiu a sfinţit biserica din Laslea

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Mai 2013
Biserica „Buna Vestire“ din localitatea Laslea, Protopopiatul Mediaş, judeţul Sibiu, a fost târnosită în Duminica a IV-a după Paşti, a Slăbănogului, de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea bisericii, iar credincioşii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar.
 
Fii satului au poposit din nou în vechea vatră din Laslea pentru a participa la o sărbătoare deosebită pentru comunitate şi pentru a îmbrăca veşmintele româneşti împreună cu sătenii rămaşi pe aceste meleaguri de graniţă a judeţelor Sibiu şi Mureş. Situată între Sighişoara şi Mediaş, localitatea Laslea impresionează prin frumuseţea pitorească a împrejurimilor şi prin ospitalitatea sătenilor. Tradiţiile româneşti sunt păstrate aici cu sfinţenie şi duse mai departe de tineri, iar întâmpinarea deosebită de care s-a bucurat IPS Mitropolit Laurenţiu la intrarea în Laslea, ne dovedeşte aceasta. Feciorii călare, credincioşii îmbrăcaţi „româneşte“, împreună cu autorităţile locale şi-au primit cu mult drag ierarhul venit să le târnosească vechea biserică de pe dealul satului. Lăcaşul de cult zidit în secolul al XVIII-lea, în vremuri când românii ortodocşi nu mai aveau drepturi religioase şi nici Mitropolie, a fost restaurat complet în perioada 1998-2013, prin eforturile credincioşilor din Laslea, îndrumaţi de parohul Corin-Lucian Lazăr. A fost înlocuit acoperişul, s-au refăcut tencuielile, s-a schimbat iconostasul, iar în 2001 s-a finalizat pictura, sub coordonarea artistului Ioan Jucan din Cluj Napoca.
 
La slujba de sfinţire, în soborul de preoţi s-au aflat stareţul Mănăstirii Dumbrava, din judeţul Alba, arhimandritul Vasile Crişan, protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban, protopopul de Aiud, Ioan Tocănel, împreună cu mai mulţi slujitori ai sfintelor altare din localităţile apropiate de Laslea. După înconjurarea bisericii şi târnosirea acesteia cu apă sfinţită şi Sfântul Mir, masa altarului a fost târnosită, au fost aşezate moaşte şi s-a împodobit jertfelnicul după rânduiala litrugică. Pictura lăcaşului de cult a fost sfinţită de Mitropolitul Ardealului, iar apoi, credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar şi să se închine.

Biserica vindecătoare

La Sfânta Liturghie oficiată lângă biserică au participat mulţi credincioşi, dar şi oaspeţi veniţi de mai departe, între care parlamentari, prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, şi alţi invitaţi. O bună parte dintre credincioşi s-a împărtăşit la Sfânta Liturghie cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
 
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat Evanghelia citită la Sfânta Liturghie şi a prezentat credincioşilor semnificaţiile duhovniceşti din Duminica vindecării Slăbănogului de la Vitezda.
 
„Scăldătoarea Vitezda este o prefigurare a Bisericii, pe care Hristos a întemeiat-o. Dacă cele cinci pridvoare al scăldătorii Vitezda simbolizează cele cinci simţuri ale omului care aştepta o milostivire de la Dumnezeu, Biserica lui Hristos are şapte mari Sfinte Taine. Prin acestea ne câştigăm harul lui Dumnezeu pentru viaţa cea veşnică, nu doar pentru sănătatea trupului în această viaţă, ci mai ales pentru sănătatea sufletului. Harul lui Dumnezeu, spre deosbire de scăldătoarea Vitezda, lucrează continuu“, a evidenţiat IPS Laurenţiu.
 
Pentru activitatea sa pastoral-misionară de până acum, parohul Corin-Lucian Lazăr a fost hirotesit iconom stavrofor. Pr. Lazăr le-a mulţumit ierarhului şi oaspeţilor pentru venirea în comunitatea din Laslea şi i-a oferit ierarhului, în dar, o icoană a Maicii Domnului. Ctitorii şi binefăcătorii bisericii din Laslea au fost răsplătiţi de IPS Mitropolit Laurenţiu cu acte de cinstire, între aceştia aflându-se şi autorităţi locale şi sponsori din Mediaş.