IPS Mitropolit Andrei în Protopopiatul Bistriţa

Data: 29 Mai 2013
Conferinţa preoţească de primăvară din Protopopiatul Bistriţa a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. 
 
Întrunirea a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, de lângă Protopopiatul Bistriţa.
 
În cadrul conferinţei pr. Mileşan Constantin a susţinut o lucrare pe tema „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - promotori ai libertăţii religioase şi apărători ai bisericii“, în care a arătat rolul pe care Sfântul Împărat Constantin l-a avut ca apărător al creştinilor. La finalul conferinţei, protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, le-a adus la cunoştinţă preoţilor ultimele circulare venite din partea Arhiepiscopiei, şi a mulţumit IPS Mitropolit Andrei, pentru grija şi osteneala pe care le poartă clericilor şi mirenilor din acest protopopiat.
 
În cadrul vizitei întreprinse la Bistriţa, IPS Mitropolit Andrei a participat la inaugurarea Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc“. 
 
Cu această ocazie, ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. IPS Mitropolit Andrei a adresat felicitări tuturor celor implicaţi în dezvoltarea acestei instituţii de cultură. „Acest aşezământ de cultură şi de spiritualitate ne provoacă să ne gândim la faptul că toată cultura îşi are rădăcina în cult. Şi denumirile sunt apropiate, cultul şi cultura sunt legate una de alta, chiar dacă în vremurile noastre se citeşte puţin“, a subliniat ierarhul. La eveniment au fost prezenţi oameni de cultură, oficialităţi locale şi judeţene, directori de la alte biblioteci din ţară. 
 
De asemenea, în cadrul evenimentului, a avut loc lansarea volumului IPS Mitropolit Andrei, intitulat „Mai putem trăi frumos?“, apărut la Editura Renaşterea, în 2012. De asemenea, a fost prezentat Ghidul Bibliotecii Judeţene şi a fost inaugurată Grădina Literară „Ioan Alexandru“.
 
Noul sediu al Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud a fost ridicat în 1884 şi a fost, printre altele, reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, sediul Băncii Maghiare, iar din 1947, imobilul a fost sediul Băncii Naţionale a României. Construcţia a fost reabilitată în ultima perioadă din bugetul Consiliului Judeţean. (Alexandra Andereş)