IPS Mitropolit Andrei, în vizită la Bistriţa şi Mărişel

Un articol de: Andreea Pâgleşan - 28 Iulie 2013

Centrele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă, filiala Bistriţa, au fost vizitate de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a vizitat şi copiii aflaţi în tabăra de la Mărişel.

IPS Mitropolit Andrei s-a interesat de modul în care se desfăşoară activitatea la Centrul de zi pentru persoane vârstnice, la Cantina socială, precum şi de felul în care sunt îngrijiţi bolnavii la domiciliu din cadrul centrelor Filantropiei din Bistriţa. La această întâlnire au luat parte consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu Câmpean, preotul misionar Ioan Pintican, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, primarul municipiului Bistriţa, d-ul Ovidiu Creţu, şi preşedintele Consiliului Judeţean, d-ul Emil Radu Moldovan. Cu acest prilej, s-a discutat şi despre o serie de proiecte importante din municipiu, printre care reabilitarea bisericii protopopiatului, monument istoric ce datează din secolul al XIII-lea. La finalul acestei vizite, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei s-a întâlnit şi cu generalul de brigadă Dan Grecu. În cadrul întâlnirii, au fost abordate posibile proiecte de colaborare, conform pr. Emanuel Vidican.

Federaţia Filantropia este o organizaţie privată non-profit, care funcţionează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ea reuneşte în acest moment 18 dintre cele mai active asociaţii şi fundaţii care lucrează în domeniul social, în eparhiile Patriarhiei Române. Misiunea federaţiei este să sprijine Biserica în lucrarea ei social-filantropică săvârşită pentru oameni şi comunităţile lor, în spiritul învăţăturii creştine.

IPS Mitropolit Andrei, în mijlocul tinerilor

IPS Mitropolit Andrei a fost prezent, vineri, 26 iulie, în mijlocul tinerilor ce participă, în perioada 22-28 iulie, în tabăra de vară de la Mărişel, judeţul Cluj. Părintele Mitropolit a oficiat o slujbă de binecuvântare a participanţilor, apoi a adresat tinerilor un cuvânt de învăţătură oferindu-le numeroase exemple de tineri cu viaţă curată, precum Sfântul Ioan Valahul, şi de asemenea exemple din literatura română şi universală, adresându-le tinerilor o invitaţie la lectură. După cuvântul de învăţătură, tinerii au adresat întrebări ierarhului, cu teme referitoare la viaţa duhovnicească, apoi  au prezentat un program artistic cu scenete şi recitaluri de poezii şi cântece religioase. La final, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei i-a miruit pe tineri şi le-a oferit în dar cărţi religioase.

Tabăra de la Mărişel este organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în parteneriat cu ASCOR filiala Cluj. Aceasta este cea de-a treia tabără de vară organizată în luna iulie pentru copii şi tineri. Potrivit coordonatorului activităţilor de tineret din Arhiepiscopie, Radu Copil, tinerii se bucură în aceste tabere de un program diversificat, care cuprinde concursuri, întreceri sportive, ateliere practice, drumeţii şi excursii la principalele obiective turistice din zonă. Tinerii participă în fiecare dimineaţă şi seară la un program de rugăciune şi la discuţii tematice coordonate de pr. Tudor Mudure. Următoarea tabără de vară de la Mărişel va fi destinată copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani şi va fi organizată între 19-25 august. ASCOR Cluj va mai organiza o tabără de tineret între 4-14 august, la Piatra Craiului, în apropierea Mănăstirii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“.