IPS Mitropolit Andrei în vizită la Colegiul Tehnic Turda

Un articol de: Alexandra Andereș - 13 Martie 2014

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vizitat miercuri, 12 martie, Colegiul Tehnic din Turda, unde s-a întâlnit cu cadrele didactice şi cu elevii. Tot aici, ierarhul a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.

Elevii, alături de întregul corp profesoral al Colegiului Tehnic din Turda, au participat, în Capela unităţii de învăţământ, la Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Alături de ierarh a slujit protopopul de Turda, Daniel Crişan, şi un sobor de preoţi din parohiile oraşului. Răspunsurile la slujbă au fost date de un grup de elevi coordonaţi de pr. Sebastian Zăhan.

În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtăşit profesori şi elevi ai Colegiului Tehnic. La final, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit elevilor despre menirea tinerilor.

 „Totalmente e greşită părerea celor care zic că Biserica, rugăciunile, postul şi celelalte preocupări duhovniceşti sunt pentru bătrâni. Nu-i adevărat! Cei mai puternici, când este vorba de viaţa duhovnicească, sunt tinerii. De aceea, vrednicul de pomenire duhovnic Arsenie Papacioc avea o maximă pe care o repeta mereu: «Dacă tinereţea ar şti şi bătrâneţea ar putea…». Puterea înfăptuirilor este la tinereţe. Iar noi, cei care avem un număr de ani, suntem datori ca pe cei tineri să-i învăţăm“, a spus ierarhul, care a adăugat că Sfânta Scriptură arată că nimeni nu trebuie să se aştepte ca tinerii să se comporte la fel ca bătrânii. „Ei trebuie să se comporte ca atare, ca la vârsta lor, doar că toate trebuie să le facă cu bunăcuviinţă şi cumpătare“, a mai spus IPS Andrei. 

Colegiu de nivel european

Pentru implicarea în activităţile cu tinerii din oraşul Turda, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit  Andrei i-a oferit părintelui Sebastian Zăhan o diplomă de aleasă cinstire. 

„Avem aici tineri de mare valoare, cu concursuri câştigate în plan european, iar în spatele lor stau nişte dascăli inimoşi“, a spus pr. Sebastian Zăhan.

De asemenea, ierarhul a oferit elevilor şi profesorilor broşuri despre Sfânta Liturghie. Întâlnirea s-a încheiat cu un program de cântece şi poezii în cinstea mamei, susţinut de elevi în Sala Festivă a colegiului.

Colegiul Tehnic continuă tradiţia vechii şcoli de meşteri sticlari din Turda. Instituţia s-a implicat în mai multe proiecte europene, precum Phare, 2 Comenius, 1 Grundtvig. Din anul 2000, Grupul Şcolar Industria Sticlei şi Construcţii de Maşini se numeşte Colegiul Tehnic Turda.