IPS Teofan, prezent la centenarul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" (USAMV) din Iaşi sărbătoreşte în aceste zile împlinirea unui secol de învăţământ superior agronomic în capitala Moldovei. Apogeul evenimentelor de la universitatea ieşeană a avut loc ieri, 25 octombrie 2012, odată cu Adunarea festivă "100 de ani", la care a fost prezent şi Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi a avut loc ieri Adunarea festivă "100 de ani de învăţământ universitar agronomic la Iaşi", la eveniment fiind prezente oficialităţi locale şi centrale, reprezentanţi ai universităţilor din ţară şi din străinătate, cât şi ai unităţilor de cercetare şi ai companiilor de profil. Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a participat la adunarea jubiliară a Universităţii Agronomice ieşene, alături de prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, de acad. Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române, de dr. ing. Sergiu Sorin Chelmu, secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de dr. ing. Dumitru Simionescu, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi de prof. univ. dr. Ioan Curtu, preşedinte al Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
Întâlnirea a debutat cu un microrecital susţinut de Cvartetul Arpeggione al Operei Române din Iaşi şi cu mesajul prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rector al USAMV Iaşi, care a prezentat câteva repere istorice ale instituţiei de învăţământ superior ieşene.
În continuare, prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a transmis un mesaj din partea instituţiei pe care o conduce, arătând faptul că "pe cerul Iaşului cele mai strălucitoare stele sunt şcolile de mare prestigiu ale acestui oraş. De aceea cred că se cuvine să ne aplecăm cu recunoştinţă şi cu respect în faţa memoriei generaţiilor de profesori şi studenţi care au dat strălucire atât Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", cât şi celorlalte instituţii de învăţământ superior din capitala Moldovei".
Mesajul doamnei ministru a fost urmat de cuvântul Înalt Preasfinţitului Teofan, care şi-a exprimat bucuria de a participa la centenarul universităţii ieşene, subliniind totodată faptul că "învăţătura Bisericii faţă de creaţia lui Dumnezeu este aceea că ea a fost dăruită omului ca dar, care trebuie însă lucrat pentru a oferi roade semenilor şi a se întoarce ca dar al omului iarăşi la Dumnezeu". În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut referire la evenimentul festiv: "Împlinirea a 100 de ani de învăţământ superior agronomic la Iaşi este un moment de mulţumire adus lui Dumnezeu pentru toată binefacerea revărsată şi puterea dăruită în momente de cumpănă pentru cei ce au ostenit în această instituţie şi un moment de recunoştinţă pentru cei cunoscuţi şi necunoscuţi, profesori şi studenţi, care, timp de 100 de ani, au ajutat ţăranul din Moldova şi nu numai să cultive pământul, pentru a beneficia mai bine de roadele lui. Dumnezeu să binecuvânteze strădania tuturor celor care s-au ostenit în acest sens şi să sperăm că demnitatea şi frumuseţea satului românesc nu vor dispărea niciodată".
După mesajele de felicitare ale celorlalţi invitaţi, manifestarea a continuat cu acordarea de diplome şi medalii jubiliare, cu decernarea a şase titluri de Doctor Honoris Causa şi cu dezvelirea statuilor şi busturilor din faţa universităţii. Ziua s-a încheiat cu un concert cameral în Aula Magna "Haralamb Vasiliu" şi cu un vernisaj al expoziţiei prof. univ. dr. Vasile Cotofan, în Sala de marmură a Facultăţii de Medicină Veterinară.
"Armata Română inspiră stabilitate, continuitate, verticalitate şi spirit de jertfă"
Tot ieri, de la ora 11:30, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a participat la manifestările prilejuite de aniversarea Zilei Armatei Române, oficiind, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, o slujbă de pomenire la Monumentul Diviziei a II-a de Cavalerie, situat pe bulevardul Carol I din Iaşi. La serviciul religios au luat parte militarii Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt" din Iaşi, primarul municipiului Iaşi şi prefectul judeţului, precum şi numeroşi veterani de război.
La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat calităţile armatei naţionale: "Armata noastră, acum ca şi altădată, inspiră stabilitate, continuitate, verticalitate şi spirit de jertfă. Iar ceea ce are nevoie ţara noastră în acest moment tocmai aceste însuşiri sunt: stabilitate, lucru enorm de important, continuitate, care este izbăvirea noastră, verticalitate, fără de care viaţa personală şi comunitară nu există, şi spirit de jertfă, fiindcă acolo unde nu este sacrificiu, în cele din urmă nimic nu este. Aceste patru calităţi, aşezate pe credinţa în Dumnezeu şi pe dragostea de ţară, constituie, prin intermediul armatei noastre, element de tămăduire pentru prea multele răni ale patriei noastre". În continuarea cuvântului Înalt Preasfinţitului Teofan, a vorbit general de brigadă dr. Vasile Roman, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt": "Crezul ostaşului român a fost, este şi va fi existenţa ţării, dăinuirea poporului şi unitatea acestuia în credinţa strămoşească. Viaţa soldatului este pusă chezăşie pentru garanţia libertăţii, pentru că eroismul nu este un concept abstract, ci un sacrificiu conştient şi altruist. În acelaşi timp, soldatul român, atunci când pleacă într-o misiune, ia cu sine tricolorul, care îl ţine aproape de ţară şi care îi aminteşte că se află în acel loc pentru a-i proteja interesele, şi icoana Mântuitorului, care îi spune că ceea ce face pentru pace este plăcut lui Dumnezeu".
Slujba religioasă s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori, după care a urmat defilarea Detaşamentului de Onoare. Seria de manifestări a militarilor va fi încheiată în zilele de sâmbătă, 27 octombrie, şi duminică, 28 octombrie, începând cu ora 12:00, când la Iulius Mall va fi găzduit un eveniment de prezentare a Armatei României, organizat într-o concepţie modernă, dinamică şi deschisă.