Isărescu: „Prima casă” ar trebui să fie un program social
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, ar sprijini ideea îndreptării programului „Prima casă” spre componente sociale, precizând că nu mai merge în formula în care oricine apelează la „Prima casă”, „chiar dacă nu e prima casă“. Pe de altă parte, pentru a contribui la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi în condiţiile păstrării stabilităţii financiare, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an.
Guvernatorul BNR a afirmat că programul a avut un rol pozitiv, dar actuala formulă trebuie completată cu reguli mai stricte.
„Eu înclin spre punctul de vedere care este acum relativ dominant că, atâta vreme cât creditarea ipotecară a pornit la drum cu dobânzi relativ mici, într-o manieră sănătoasă, fără program, dacă mai rămâne acest program (Prima casă - n.r.), el trebuie să aibă o anumită direcţie, o anumită tentă, ca orice program guvernamental. Deci, îndreptarea lui spre componente sociale trebuie să fie prima casă, dar nu orice fel de primă casă la oricine. Adică să fie cu reguli mai stricte. Sprijin o asemenea idee, dar discuţia este politică, în principal, şi nu aş vrea să influenţez în nici un fel discuţia politică“, a spus Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, principala preocupare a Băncii Centrale rămâne situaţia fiscal-bugetară, aici fiind nucleul de probleme căruia trebuie să-i facă faţă BNR, potrivit lui Isărescu.
„Poziţia Băncii Naţionale a fost exprimată, dacă nu mă înşel, în repetate rânduri, în noiembrie şi decembrie. Suntem preocupaţi de situaţia fiscal-bugetară. Credem că aici este nucleul de probleme căruia trebuie să-i facă faţă Banca Naţională şi să spunem ţara, economia, pentru a se ajunge la o stabilitate macroeconomică sustenabilă“, a spus guvernatorul.
El a afirmat că mai întâi trebuie să se clarifice situaţia bugetară pentru sfârşitul de an, în condiţiile în care deficitul bugetar este mult mai mare decât limita de 3%. Surplusul de deficit a trebuit să fie finanţat şi obiectivul a fost realizat, a spus Isărescu.
„Am conlucrat cu Guvernul pentru acest obiectiv şi această conlucrare a însemnat că nu a explodat nici cursul, nici dobânzile. (...) Banca Naţională şi eu personal am fost împotriva amânării plăţilor bugetare, obligaţiilor bugetare, numai cu scopul de a atinge obiectivul de 3%, pentru că asemenea amânări creează arierate în lanţ. Ele sunt cauzate, de asemenea, şi de faptul că la rândul lui bugetul nu încasează cât e programat, dar aici este un cerc vicios“, a explicat Mugur Isărescu.
Întrebat despre impactul în inflaţie al eliminării supraaccizei la carburanţi, guvernatorul a afirmat că a fost făcut un calcul şi că, per total, impactul este de 0,3%. Prognoza BNR pentru intervalul mediu de un an şi jumătate - doi ani este că inflaţia coboară, dar acest lucru este bazat pe datele din prezent.