Isteria cu privire la industria alimentară, creată artificial
Autorităţile române susţin că în spatele scandalurilor din ultima perioadă, care au afectat puternic industria alimentară autohtonă, se află importatorii de alimente în România şi competitorii producătorilor români pe piaţa europeană.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, consideră că în scandalul alimentelor din România “sunt foarte multe ipoteze care vor ieşi la suprafaţă”, printre care şi cea avansată de fermieri, legată de interesele economice ale unor multinaţionale, dar şi alta legată de evaziunea fiscală. “După ce toate lucrurile vor fi aşezate şi liniştite, atunci ne uităm care sunt interesele, de unde vin acestea. Sunt foarte multe ipoteze şi cred că foarte repede vor ieşi la suprafaţă. Este una dintre ipoteze ceea ce au spus fermierii, alta este legată şi de ceea ce se întâmplă, până la urmă, în zona de evaziune fiscală, nu numai pe legume-fructe, pe carne, pe foarte multe zone pe care probabil că anumite interese au fost deranjate în această perioadă de cei din Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, de Ministerul Agriculturii. Vreau să aşteptăm puţin ca lucrurile să se liniştească, după care vom face toate precizările, cu probe”, a spus ministrul agriculturii.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că importatorii de alimente în România şi competitorii producătorilor români pe piaţa europeană sunt în spatele crizei din industria alimentară, precizând că, “deşi se cunoaşte firma din spatele acestei crize din industria alimentară, MADR şi ANSVSA sunt cele care vor face publice toate interesele economice din aceste scandaluri”.
Producători: “Este o creaţie artificială a multinaţionalelor din România”
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, declara, vineri, că “isteria” privind prezenţa aflatoxinei în lapte a fost “artificial creată de multinaţionale din România, prin încălcarea teritoriului lor de interese economice”.
“Toată această isterie este artificial creată de către nişte multinaţionale din România prin încălcarea teritoriului lor de interese economice. Înainte cu trei săptămâni de izbucnirea scandalului, s-a discutat de problema laptelui cu aflatoxină în Serbia, în care se face referire de către o persoană că sunt informaţii că şi în România ar fi probleme cu lapte contaminat cu aflatoxină. În Serbia funcţionează două multinaţionale procesatoare de lapte care sunt şi în România”, a spus Claudiu Frânc.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România este de părere că pericolul contaminării laptelui cu aflatoxină a fost insuficient explicat de autorităţi, în condiţiile în care “şi dacă ar fi fost înregistrată o prezenţă a aflatoxinei de zece ori peste limitele admise de normele UE, ar fi fost nevoie ca o persoană să consume zeci de litri de lapte pe zi, timp de 200 de zile, ca să aibă probleme de sănătate”.