Iubitorii de carte mai au două zile de Gaudeamus

Un articol de: Elena Gabriela Zamora - 19 Noiembrie 2016

Mii de titluri noi, de la ficțiune și non-ficțiune la carte religioasă și pentru copii, autori celebri, sesiuni de autografe, dar și reduceri considerabile de preț îi așteaptă încă pe iubitorii de carte la Târgul Gaudeamus 2016, a 23-a ediție, organizat de Radio România. Mâine se intră pe linie dreaptă,iar ca la orice eveniment de anvergură, la final vor fi acordate Premiile Gaudeamus. Editurile Patriarhiei vin cu o ofertă de aproape 200 de titluri de carte religioasă.

Deopotrivă târg de carte și cafenea literară, Gaudeamus - Carte de învățătură își do­v­e­dește, și anul acesta, valoarea de reper al pieței de carte din România. Cei 300 de expozanți reu­niți aici - edituri cu tradiție, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie - și-au propus ca, în doar cinci zile, să desfășoare peste 850 de evenimente editoriale şi profesionale, o cifră-record în istoria târgului. Multe dintre aceste evenimente au avut loc deja, odată cu deschiderea oficială de miercuri, însă la fel de multe se vor desfășura, în continuare, până mâine, când târgul își va închide porțile.

Vizitatorii sunt așteptați, așa­dar, în continuare, să participe la lansări de carte, evenimente muzicale, dezbateri, sesiuni de autografe. Astăzi, de exemplu, va avea loc, la standul Curtea Veche Publishing, prezentarea volumului „Luarea Ismailului” de Mihail Şişkin, unul dintre cei mai apreciaţi autori contemporani de literatură rusă. La standul Editurii Humanitas, Radu Jude va participa la evenimentul dedicat apariţiei unei noi ediţii a cărţii „Inimi cicatrizate”, de Max Blecher, după ce filmul său cu același titlu, o adaptare după opera lui Blecher, a avut premiera în cinematografele româneşti ieri. Copiii sunt vedete la Gaudeamus, iar astăzi sunt așteptați la standul Editurii Trei pentru lansarea cărții „Distrea­ză-te și colorează lumea lui Oli”, de Olga Gudynn. Cei mici vor participa și la un atelier și la o piesă de teatru interactivă alături de autoare, Oli și cei mai buni prieteni ai lui: Mărul cel isteț, Bebe Morcov, Doamna Mazăre și mulți alții.
Și pentru că bogăția spirituală înseamnă, mai ales, hrănirea sufletului, participarea editurilor Patriarhiei Române la Târgul Gaudeamus este o tradiție deja. „Nu putem lipsi de la o asemenea manifestare culturală, având în vedere că în mijlocul preocupărilor omului întotdeauna a existat și cartea religioasă. Indiferent de timp, moment, epocă sau perioadă, cartea religioasă a reprezentat un sprijin pentru ființa umană”, afirmă preot consilier Mihai Hau, directorul Editurilor Patriarhiei Române. Dintre multele titluri scoase aici, care se îndreaptă spre cifra 200, părintele Hau recomandă, cu predilecție, „Istoria monahismului românesc”, „Mica Biblie”, într-o nouă ediție, „foarte frumos ilustrată, foarte documentată”. De asemenea, mai recomandă cartea de predici a Părintelui Patriarh Daniel, „un eveniment editorial în sensul că este o teologie mistică foarte sintetic exprimată, ceea ce se găsește foarte greu, este o carte didactică la îndemâna tuturor celor avizi de cunoaștere din lumea teologică, dar și a credincioșilor”. Cărțile pentru copii, dicționarele, albumele, monografiile, colecția „Pă­rinți și scriitori bisericești”, Filocaliile și, în general, toate apa­rițiile editoriale ale Patriarhiei Române sunt recomandate de către părin­tele consilier, „pentru că titlurile noastre sunt întotdeauna alese cu grijă”.

Târgul se va încheia mâine, la ora 17:00, cu decernarea Premiilor Gaudeamus 2016 și tot mâine va fi organizată o tombolă, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, în urma căreia vor fi oferite premii atractive, potrivit preşedintelui de onoare al acestei ediţii, prof. univ. dr. Liviu Papadima, prorectorul Universităţii din Bucureşti.

Reamintim că programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 şi 20:00. Accesul publicului în incinta târgului se face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui, totodată, şi suportul pentru tombola Gaudeamus. Copiii sub 7 ani, elevii, studenții și cadrele didactice, scriitorii, pensionarii și jurnaliștii beneficiază de acces gratuit.