Izvorul Tămăduirii în Mitropolia Banatului
La marele praznic al Izvorului Tămăduirii, mai multe lăcaşuri de cult şi mănăstiri din cuprinsul Mitropoliei Banatului şi-au serbat hramul. Sărbătoarea a reprezentat pentru toţi credincioşii un prilej de înălţare sufletească şi de aleasă trăire duhovnicească prin rugăciune către Maica Domnului, ca una ce este „Izvor de viaţă dătător“.
Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“, situată în cartierul arădean Arad-Gai, este des vizitată de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, această vatră monahală fiind odinioară şi reşedinţă de vară a ierarhilor străvechii eparhii arădene. Biserica nouă a mănăstirii, târnosită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, poartă hramurile: „Veşmântul Maicii Domnului“, „Brâul Maicii Domnului“ şi „Acoperământul Maicii Domnului“, care se prăznuiesc la 2 iulie, 31 august şi 1 octombrie.
Evlavia obştii monahale şi a pelerinilor pentru Maica Domnului, a cărei icoană făcătoare de minuni se află în biserica veche, a adunat la sfânta mănăstire şi în acest an, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, din Săptămâna Luminată, sute de credincioşi din municipiul Arad şi din împrejurimi. Răspunzând invitaţiei soborului maicilor, în frunte cu stareţa stavroforă Magdalena Borteş şi protos. Cleopa Jurj, duhovnicul mănăstirii, IPS Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica mare.
În cuvântul de învăţătură rostit, sub titlul „Săptămâna Luminată şi ziua cea neînserată a Împărăţiei cereşti“, Înalt Preasfinţia Sa a prezentat istoria sărbătorii şi minunile săvârşite la Izvorul Tămăduirii, arătând că Preacurata a făcut multe minuni şi vindecări în decursul veacurilor, la multe izvoare, la noi şi în alte părţi ale lumii, şi a evidenţiat mijlocirea spre mântuirea noastră a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ca Maică a Luminii şi izvor al tămăduirii. Tâlcuind pericopele biblice ale zilei, Părintele Arhiepiscop a arătat că izvorul tuturor darurilor este Hristos Domnul. Biserica vindecă în numele lui Iisus Hristos, mijlocirea Maicii Domnului având un rol deosebit, la care creştinii recurg mereu. De aceea şi vindecarea se poate realiza numai în numele lui Iisus, după cum ne încredinţează şi cântarea pascală: „Veniţi să bem băutură nouă, nu din piatră stearpă, făcută cu minuni, ci din izvorul nestricăciunii, cel izvorât din mormântul lui Hristos, întru care ne întărim“ (Peasna a III-a. Canonul Învierii).
Ca în fiecare an, potrivit rânduielii sărbătorii, după încheierea Sfintei Liturghii, în faţa bisericii mănăstirii, IPS Timotei a oficiat slujba sfinţirii apei împreună cu soborul slujitor, în prezenţa tuturor credincioşilor. La finalul slujbei, credincioşii prezenţi au consumat din apa sfinţită, alţii luând şi acasă spre a stropi locuinţa, grădina sau spre a o folosi, cu evlavie, în diferite împrejurări.
Sărbătoare în Episcopia Caransebeşului
În vinerea Săptămânii Luminate, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la hramul Aşezământului medical-creştin „Izvorul Tămăduirii“ din Marga, judeţul Caraş-Severin. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica aşezământului după care a săvârşit şi slujba de Sfinţire de apei. La slujbă au participat credincioşi de pe Valea Bistrei, autorităţi locale, dar şi membrii Asociaţiei medicale creştine „Izvorul Tămăduirii“. Atunci când va fi finalizat, aşezământul din Marga va cuprinde, pe lângă biserică, o clinică şi o policlinică unde pacienţii vor beneficia de tratamente şi terapii naturiste, precum şi de asistenţă religioasă. Preasfinţia Sa a amintit în cuvântul de binecuvântare că proiectul medical-creştin de la Marga se afla în atenţa Eparhiei Caransebeşului, fiind unul din obiectivele importante destinate tămăduirii sufleteşti şi trupeşti. Preasfinţia Sa a adresat cuvinte de recunoştinţă şi preotului medic Cornel Jupâneanţ, iniţiatorul şi ctitorul proiectului.
De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Gornea-Sicheviţa de pe clisura Dunării şi-a sărbătorit hramul. Delegatul Preasfinţitului Părinte Episcop la această sărbătoare a fost arhimandritul Constantin Timiş, vicarul-administrativ al eparhiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de Sfinţire a apei. Răspunsurile la strană au fost date de către grupul psaltic al Catedralei episcopale din Caransebeş.
Şi Mănăstirea Bocşa Vasiova, unde se află un izvor tămăduitor, şi-a sărbătorit hramul. În acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată de delegatul Preasfinţitului Lucian, protos. Casian Ruşeţ, secretar eparhial, care a transmis binecuvântarea chiriarhală. Slujba de sfinţire a apei s-a săvârşit la izvorul tămăduitor.
La orele serii, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi a sfinţit agheasmatarul şi izvorul din curtea Mănăstirii Teiuş de lângă Caransebeş. La slujbă au participat preoţi din Caransebeş, primarul municipiului Caransebeş, autorităţi locale, precum şi un număr mare de credincioşi. De asemenea, au fost inaugurate şi sfinţite muzeul şi biblioteca mănăstirii.
Prăznuire la Mănăstirea Româneşti
Una dintre mănăstirile reprezentative închinate praznicului din Săptămâna Luminată este Mănăstirea Româneşti, din Arhiepiscopia Timişoarei, ctitorie a vrednicului de pomenire patriarh Miron Cristea. Aici, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la mănăstirile şi parohiile învecinate. Din sobor au făcut parte şi pr. Ionel Popescu, vicar administrativ eparhial, pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, pr. Ioan Bude, protopop al Protopopiatului Timişoara I, şi ierom. Nectarie Arvai, stareţul mănăstirii. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa, împreună cu preoţii şi credincioşii prezenţi, s-a deplasat la izvorul din curtea mănăstirii, unde a fost oficiată slujba Aghesmei mici, potrivit obiceiului de la această mănăstire. La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul a transmis tuturor celor prezenţi, precum şi obştii monahale, binecuvântarea şi dragostea părintească a Întâistătătorului lor, Înalt Preasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.
La praznicul celui de-al doilea hram al Mănăstirii Româneşti, sau „Izvorul lui Miron“, după cum mai este numit aşezământul monahal, au participat numeroşi credincioşi, veniţi pentru a se împărtăşi din bucuria marelui praznic şi de binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul. În final, cu toţii au luat parte la o agapă frăţească oferită de vieţuitorii mănăstirii. (Pr. Vasile Pop, diac. Nicolae Codrea, George Giurgiu, Valentin Birău)