Jocuri, ateliere și excursii pentru copii și tineri în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Jocuri, ateliere și excursii pentru copii și tineri în Arhiepiscopia Alba Iuliei
Un articol de: Oana Rusu,   Pr. Hadrian Horațiu Mălinaș - 04 August 2022

Mai multe parohii din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei organizează proiecte destinate copiilor și tinerilor aflați în perioada vacanței. În cadrul unor școli de vară, elevii iau parte la ateliere și activități creative și de relaxare sau participă la discuții privind sănătatea lor fizică, psihică și sufletească.

Școala Gimnazială „Simion Lazăr” din localitatea Lunca Mureșului, județul Alba, în parteneriat cu Parohia Lunca Mureșului și Asociația Tinerilor Lunca Mureșului, a organizat miercuri, 3 august, mai multe activități creative la biserica monument istoric „Pogorârea Duhului Sfânt” din localitate, în cadrul proiectului „Școala de vară 2022”. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, copiii și cadrele didactice, alături de numeroși credincioși din localitate, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de pr. paroh Petre Sărmașiu, în cadrul căreia copiii s‑au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Tinerii au învățat, apoi, să picteze icoane pe sticlă, îndrumați de pr. Cosmin Gherasim, de la Parohia Unirea II. De asemenea, sub îndrumarea învățătoarei Ecaterina Rotar și a celorlalte cadre didactice implicate în proiect, copiii au pictat pe pânză, piatră și lemn.

„Școala vacanței” la Batoș

În Parohia Batoș, Protopopiatul Reghin, unde este paroh pr. Vasile Stelian Anca, mai mulți elevi cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani au participat, la sfârșitul lunii iulie, la proiectul educațional „Școala vacanței”, realizat împreună cu Asociația „Educație pentru Batoș”, reprezentată de prof. Irina Nagy.

Copiii au învățat să brodeze, au revopsit și reîmprospătat prin culori vii jocurile din curtea școlii, au participat la un atelier de dans modern, îndrumați de doi dansatori profesioniști. De asemenea, copiii au vizitat colecția de animale împăiate din cadrul Muzeului Liceului Nr. 2 „Lucian Blaga” din Reghin și Muzeul Etnografic „Anton Badea”. În ultima zi a proiectului au realizat un colț de grădină, numit „colțul verde”. La final, copiii au fost răsplătiți cu diplome, dulciuri și fructe. Proiectul a fost organizat cu sprijinul partenerilor: Școala Gimnazială Batoș, Primăria Batoș, Dragoș și Cristina Stoica, Liceul Nr. 2 „Lucian Blaga” din Reghin, Muzeul Etnografic „Anton Badea” și al voluntarilor prof. Anca Liana Mărcuș, Ildiko Sarosi, Antonie și Simona David Anca.

Întâlniri cu tinerii la Jabenița

Membrii Grupului Tinerilor Ortodocși Jabenița, Protopopiatul Reghin, au participat la cinci întâlniri dedicate sănătății fizice și spirituale, la are au fost invitați specialiști din diverse domenii de interes pentru sănătate: Carmen Perșa, nutriționist‑dietetician, care a adus în discuție tema „Nutriția adolescentului”; Dan Ștefan Pintea, medic stomatolog, care a prezentat tema „Igiena dentară”; comisarul de poliție Ion Aleodor Roman, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, din cadrul Angenției Naționale Antidrog, care a abordat tema consumului de alcool, tutun sau droguri și a pus la dispoziția tinerilor ochelari care simulează efectele consumului de alcool și droguri; Laura Iacob, doctor psihiatru, care le‑a vorbit tinerilor despre „Cum să ne urmăm visul?” - despre propriile năzuințe, rolul dopaminei, relațiile interpersonale și bullyingul; pr. Raul Iacob, de la Parohia Sângeorgiu de Pădure, care a încheiat șirul prelegerilor cu sfaturi despre importanța păstrării sănătății sufletești.

La final, tinerii au participat la o ieșire în natură în satul alegoric de pe platoul Fâncel din localitatea Ibănești, în cadrul căreia au avut loc activități care au adus bună dispoziție și au întărit coeziunea grupului.