Jumătate din locuitorii lumii cred că țara lor este democratică
Cincizeci şi opt la sută dintre locuitorii democraţiilor lumii se declară mulţumiţi de modul în care guvernele statelor lor au reacţionat la pandemia de COVID-19, chiar dacă mai mult de jumătate (53%) cred că libertăţile le-au fost restrânse în mod exagerat, relevă rezultatele, publicate săptămâna trecută, ale unei anchete la nivel global privind modul în care funcționează democrațiile, transmite Reuters.
Indicele percepţiei asupra democraţiei (DPI) este cel mai amplu studiu anual care monitorizează atitudinile faţă de democraţie în întreaga lume. Ancheta a fost întreprinsă de Fundaţia Alianţa Democraţiilor şi, potrivit autorilor, este reprezentativă pentru mai mult de 75% din populaţia lumii.
Din cei peste 50.000 de respondenţi din 53 de ţări, puţin peste jumătate au fost de părere că ţara lor este democratică, dar mulţi consideră că discrepanțele economice şi puterea giganților internetului sunt ameninţări la adresa democraţiei.
„Trebuie acum să ieşim din pandemia de COVID-19 prin a le oferi oamenilor mai multă democraţie şi libertate”, a concluzionat Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Fundaţiei Alianţa Democraţiilor, fost secretar general al NATO şi ex-premier danez.
Dintre cei chestionaţi, 64% au indicat inegalitatea economică drept cea mai mare ameninţare pentru democraţie, în timp ce respondenţii din SUA s-au declarat mai îngrijorați de impactul companiilor Big Tech asupra democraţiei.
Per total, 62% dintre respondenţi consideră că reţelele sociale au un impact pozitiv asupra democraţiei în ţara lor. Acest procent este de 76% în Venezuela şi de 72% în Hong Kong, unde reţelele sociale au fost folosite pentru a protesta. În SUA, procentul respectiv a fost de doar 42%. (C. Z.)