Jurământul de credinţă al teologilor bucureșteni
Luni, 27 iunie, absolvenții cursurilor de licență și de master ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti au avut bucuria să fie primiți de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhal cu prilejul festivității de depunere a jurământului după finalizarea studiilor.
Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, din Capitală. Soborul slujitorilor a adunat numeroase cadre didactice ale facultății, precum și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, în mijlocul cărora s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a transmis absolvenților mesajul și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împărtășindu-le totodată o serie de învățături pastorale și misionare cu privire la activitatea pe care aceștia o vor desfășura în câmpul Bisericii. „Perioada aceasta a studiilor dumneavoastră, la licență și la masterat, înseamnă doar o etapă într-o formare care trebuie să continue toată viața. Sunteți foarte tineri, dar, în ciuda vârstei, ați văzut câte lucruri noi s-au întâmplat în societatea în care trăiți, într-un timp foarte scurt. În viața dumneavoastră, care abia de acum începe, schimbările vor fi și mai dese, și mai rapide, poate și mai mari. Pentru a le face față, trebuie să ne pregătim mereu. Trebuie să ne rugăm mult, trebuie să cultivăm credința că toate aceste greutăți care vin peste noi le vom putea înfrunta numai cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului și al sfinților din Biserica triumfătoare. Trebuie să acumulăm însă tot atât de multe cunoștințe, încât să putem răspunde provocărilor de astăzi.”
Cu acest prilej au depus jurământul 185 de licențiați de la cele patru programe de licență ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Capitală, anul acesta, în premieră, alăturându-li-se și 140 de masteranzi de la cele șapte programe masterale ale aceleiași instituții de învățământ teologic.
Pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul facultății, a mulțumit ierarhului din partea corpului profesoral și a tuturor tinerilor teologi prezenți. La slujba de mulțumire a participat și prof. univ. dr. Romiță Iucu, prorector al Universității din București, care a transmis tinerilor un mesaj din partea instituției, mulțumind totodată pentru rugăciunile pe care le face Biserica pentru întreaga comunitate academică a Universității din București: „Vocația și cariera dumneavoastră sunt puse sub semnul marii împliniri și lucrări pedagogice. Aveți multe misiuni. Le știți foarte bine, pentru că veți da seamă nu numai în fața oamenilor, ci mai ales în fața lui Dumnezeu. Este un moment minunat pentru dumneavoastră să vă considerați ca fiind o generație a educației creștine.”
După ce au rostit laolaltă jurământul de fidelitate față de învățătura Bisericii Ortodoxe Române, promițând ascultare față de ierarhie și de legiuirile bisericești, tinerii absolvenți, însoțiți de familiile lor, au continuat festivitatea pe Colina Bucuriei, mai precis în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, unde au fost primiți de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. După cursul festiv susținut de pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, șeful de promoție, Teodor Basica, și șeful Secției Pastorală, Alin Stoica, au avut ocazia să adreseze câteva cuvinte publicului, în mare parte înveșmântat în tradiționalele robe de absolvire.
Preafericirea Sa i-a felicitat pe absolvenți, considerându-i nu doar viitorul Bisericii, ci prezentul însuși al acesteia: „În Enciclica Sfântului și Marelui Sinod, destul de substanțială, se face mențiune specială despre grija Bisericii pentru educația tineretului, dar și o afirmație foarte importantă: tinerii nu reprezintă doar viitorul Bisericii, ei fiind prezentul creator și misionar al Bisericii. Nu se spune că voi sunteți viitorul, ci voi sunteți prezentul activ și creator al Bisericii, pentru că tinerii au foarte multă dorință de noutate și de creativitate. Din acest punct de vedere, există un potențial misionar, unic în felul lui, în tinerii care sunt credincioși, evlavioși, harnici, și care doresc și ei să fie, ca și Apostolii Mântuitorului Iisus Hristos, trăitori și mărturisitori ai iubirii milostive a lui Hristos pentru umanitate.”
Aici, înainte de a se așeza lângă profesorii și îndrumătorii lor pentru fotografia de promoție, într-un cadru solemn, tinerii absolvenți și-au primit diplomele din partea instituției de învățământ, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit o iconiță cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, precum și lucrarea „Dialoguri pastorale despre misiunea Bisericii în rândul tinerilor”, apărută în acest an la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.