Jurizarea compozițiilor de muzică psaltică
Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, organizează anul acesta cea de-a 11-a ediţie a Festivalului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”. În acest context, juriul Secţiunii Compoziţie s-a întrunit joi, 20 septembrie, la Centrul social-cultural „Sfântul Nectarie” de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, pentru a evalua lucrările înscrise în concurs.
Au fost evaluate lucrările a 6 compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent a compus o piesă muzicală, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile (exemple - toacă, clopot, trianglu etc.), având ca temă unitatea de credință și de neam a poporului român. Compoziția este în primă audiție și nepublicată până în prezent, având durata între 3 şi 6 minute.
Astfel, premiul I a fost acordat lui Matei Pop, dirijor, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, care a obţinut 99 de puncte. Premiul al II-lea a fost acordat lui Alexandru Semeniuc, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae din Iași”, care a obţinut 76 de puncte, iar premiul al III-lea a fost acordat arhid. Calinic Savin, profesor la Școala Gimnazială Nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța, care a obţinut 72 de puncte. „Anul acesta fiind dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, organizatorii şi-au propus să contribuie la cultivarea conştiinţei unităţii de neam prin muzica bisericească. Considerăm că dimensiunea educativă a aniversării Centenarului este cea mai importantă”, a declarat pentru TRINITAS TV. pr. George Jambore, inspector - Sectorul teologic-educaţional. Compozitorii clasaţi pe primele trei locuri vor fi premiaţi în cadrul concertului din ziua de 27 octombrie 2018 de la Palatul Patriarhiei - Aula Magna „Teoctist Patriarhul”. Ceilalți participanți la concurs vor primi, prin poștă, diplome de participare. Lucrările câștigătoare vor fi publicate în reviste centrale bisericeşti şi pe site-ul Patriarhiei Române. „Eu cred că este o oportunitate pentru cei care scriu în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât noi vom consemna şi câteva observaţii şi sigur că autorii vor ţine sau nu cont de ele. Patriarhia face un lucru extraordinar, iar pe viitor ar trebui să existe o anumită lărgire şi să se facă mai multă propagandă printre posibilii concurenţi, fiindcă există un potenţial foarte mare în componistica corală românească”, a spus prof. Dan Buciu, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Festivalul-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” îşi propune să contribuie la cunoașterea lui Dumnezeu și la cultivarea conștiinței unității de credință și de neam prin muzica bisericească; să susţină interpretarea autentică a muzicii bisericești; să promoveze formaţii de muzică bisericească valoroase din zone istorice ale României; să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică; să îmbogățească repertoriul liturgic și muzical românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică. Concursul are două secțiuni, respectiv Interpretare și Compoziție.