La ce să fim atenţi când cumpărăm jucării

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 13 Decembrie 2019

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă achiziţionarea jucăriilor numai din magazine sau raioane specializate şi sfătuieşte cumpărătorii să solicite şi să păstreze bonul fiscal. Părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire şi să-şi supravegheze copiii când se joacă. Un alt sfat important este ca alegerea jucăriilor să ţină cont de categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

„Ca în fiecare an, în luna decembrie vine Moş Crăciun. Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastră trebuie să ţineţi cont de următoarele sfaturi: să achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (...); să alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale“, spun reprezentanţii ANPC, citaţi de Agerpres.

De asemenea, jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei, iar jucăriile considerate sigure sunt cele care au marcajul de conformitate CE.

„Sfătuim părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 de luni. Pericol de strangulare“, arată reprezentanţii ANPC.

După achiziţionarea unei jucării, părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă şi părinţii trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

De asemenea, reprezentanţii ANPC spun că părinţii trebuie să se asigure că sunt respectate cerinţele de siguranţă. „Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate“, mai arată Autoritatea.
În anii anteriori, comisarii ANPC, în urma acţiunilor de control, au identificat atât abateri precum nerespectarea cerinţelor generale de siguranţă sau lipsa marcajului de conformitate CE, cât şi produse periculoase, precum pistoale cu bile cu risc de rănire, slime-uri şi jucării de tip „YO-YO“ cu conţinut de lichid şi şnur elastic, ce se alungeşte cu risc de strangulare şi sufocare, dar şi risc chimic (de la lichidul conţinut) sau jucării din pluş la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghiţire.