La început de primăvară e recomandat să creştem consumul de lactate

Data: 19 Aprilie 2011

Corina D., Buzău: "Ce alimentaţie trebuie să adoptăm în perioada de trecere către primăvară, pentru a preveni instalarea asteniei?"

Prof. Constantin Milică: Pentru prevenirea simptomelor neplăcute ale asteniei, persoanele anemice şi cu surmenaj intelectual şi fizic vor trebui să acorde o atenţie deosebită unei alimentaţii complete în vitamine naturale şi minerale, preluate din legume şi fructe proaspete. Aceste alimente vor contracara carenţele frecvente în vitaminele B, C, D şi E şi vor completa necesarul metabolic de minerale, acizi graşi (linolenic) şi unii aminoacizi esenţiali care participă la sinteza proteinelor din organism. Se vor consuma: salate de crudităţi (urzici, spanac, creson, pătrunjel, morcov, tomate, ţelină, ridichi negre, gulie, varză, ceapă, usturoi, frunze de păpădie); sucuri de legume (urzici, spanac, sfeclă roşie, ţelină - frunze, pătrunjel, tomate, cicoare - rădăcini), cu excelente proprietăţi vitaminizante şi mineralizante; fructe proaspete (200-500 g pe zi) luate în fiecare dimineaţă, mai ales lămâi, portocale, grepfruturi, banane, mere, pere, caise, struguri, măceşe, afine, coacăze negre, fragi, cătină albă, nuci, arahide, alune, migdale dulci, smochine; sucuri de fructe (mere, pere, prune, caise, agrişe, coacăze negre şi roşii, lămâi, portocale). O reţetă combinată cu sucuri de legume şi fructe, cu proprietăţi tonice, vitaminice şi răcoritoare, se prepară din 2-3 morcovi, o lămâie, o portocală, 3-4 mere, 10 g drojdie de bere şi o lingură miere de albine, care se consumă în cursul zilei. Efecte deosebit de bune are şi vinul tonic obţinut din amestecul de siropuri din afine, coacăze negre şi cătină albă, la care se adaugă tinctură de genţiană în 500 ml vin roşu. Un mic dejun echilibrat energizează corpul de-a lungul întregii dimineţi. Un prânz bogat în proteine asigură energia lucrativă a muşchilor, iar o cină săracă în grăsimi pregăteşte organismul pentru un somn odihnitor. În alimentaţia contra asteniei se poate creşte consumul de lactate (lapte, iaurt), grâu germinat, seminţe de dovleac, in şi susan, pâine integrală, cereale, ulei vegetal, supe din fulgi de ovăz, îndulcite cu miere de albine şi boabe de ienupăr, amestecate cu polen şi propolis. @Scrieţi-ne pe adresa: "Ziarul Lumina", Str. Petru Movilă nr. 69, Iaşi; sau pe adresa de e-mail: otilia_balinisteanu@yahoo.com Pagină realizată de Otilia Bălinişteanu