„La obârşii, la izvor“

Un articol de: Cristian Constantin Bostan - 10 Octombrie 2012

 

Cea de-a V-a ediţie a festivalului pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor populare româneşti, intitulat „La obârşii, la izvor“, a avut loc recent la Centrul de cultură din incinta Liceului românesc „Nicolae Bălcescu“ din Gyula, Ungaria, sub egida şi organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Zalău.
 
 
Una dintre activităţile anuale cele mai importante ale Sectorului cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Festivalul de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare româneşti, este organizat cu sprijinul diferitelor case sau centre de cultură din judeţe limitrofe din România (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Arad şi Timiş). La acestea participă anual credincioşi din toate parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria care se simt legaţi de frumoasele tradiţii populare româneşti şi pe care şi ei, la rândul lor, ca şi generaţiile mai tinere din diferite localităţi le cultivă cu multă pricepere şi sârguinţă, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. 
Sărbătoarea a început prin săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala episcopală din Gyula, de către Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, aflat în mijlocul unui sobor format din membrii Permanenţei Consiliului eparhial, la care s-a adăugat părintele Silviu Boha, inspectorul pentru cateheză parohială din Episcopia Sălajului, care la final a transmis şi un mesaj din partea Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului. 
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup coral de tineri din Episcopia Sălajului, iar alături de credincioşii catedralei, au participat atât echipa Casei de Cultură din Zalău, invitată la programul cultural de după-amiază, cât şi alţi oaspeţi, din Ungaria sau România, care au umplut lăcaşul de cult. 
La ediţia din acest an au contribuit două ansambluri din Zalău: Ansamblul artistic „Porolissum“ şi Ansamblul folcloric de copii şi tineret „Columna“. Pe lângă dansurile prezentate, programul manifestării a cuprins şi cântece populare interpretate de artişti tineri sau consacraţi. Festivalul a fost susţinut de Fundaţia de stat „Wekerle Sandor“, din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, Primăria şi Consiliul local din Zalău, Casa de Cultură a Municipiului Zalău şi Clubul Lions „Porolissum“ Zalău. După încheierea festivalului, la fel ca şi în anii trecuţi, toţi participanţii, atât cei veniţi din diferite parohii româneşti din Ungaria, cât şi oaspeţii lor de seamă din România, s-au întâlnit şi au continuat bucuria comuniunii frăţeşti, gustând şi din bucate tradiţionale româneşti.