Lăcaș de cult înnoit într-o unitate medicală din Capitală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 21 Noiembrie 2022

Personalul medical și pacienții Spitalului „Dr. I. Cantacuzino” din sectorul 2 al municipiului București au trăit duminică, 20 noiembrie, bucuria duhovnicească a participării la rânduiala sfințirii paraclisului unității spitalicești. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Duminica a 26-a după Rusalii a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru angajații și pacienții Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, precum și pentru aparținătorii acestora și credin­cioșii care au participat la rânduiala sfințirii paraclisului cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou”, din incinta unității medicale. Slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bu­cu­reș­tilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial în cadrul Sectorului ­social-filantropic și misionar al ­Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protoiereu Mihai Cristian Popescu de la Protopopiatul Sector 2 Capitală; părintele Alin Gabriel Nica, coordonator al preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucu­reș­tilor și slujitor la acest Sfânt Altar, precum și alți clerici.

Potrivit rânduielii tradiționale, după înconjurarea noului edificiu bisericesc cu citirea a trei pasaje evanghelice și sfințirea zidurilor prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă, în piciorul Sfintei Mese au fost depuse fragmente de sfinte moaște muce­nicești. În continuare, prestolul a fost spălat, stropit cu apă de trandafiri, uns cu Sfântul și Marele Mir și pecetluit. După înveș­mântarea și depunerea pe Sfânta Masă a celor trebuitoare săvârșirii Sfintei Liturghii, icoanele catapetesmei și veș­mântul pictural au fost, de asemenea, sfințite prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă.

În continuare, în lăcașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie. După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile textului scripturistic al pildei bogatului căruia i-a rodit țarina, „Îmbogățirea în Dumnezeu este cel mai important lucru sau, cu alte cuvinte, cea mai importantă investiție pe care o poate face omul în lumea aceasta. Acest lucru se poate câștiga, în primul rând, neexcluzându-L pe Dumnezeu din tot ceea ce facem. Bogatul din pildă nu s-a gândit o clipă la Dumnezeu. Nu s-a gândit să-I mulțumească pentru că a primit rod bogat. Nu s-a gândit să mulțumească, să facă vreo binefacere. Nu s-a gândit nici la rudele lui, să le ofere ceva din bogata recoltă. Nu s-a gândit nici la vecini, nici la prieteni, nici la neprieteni. S-a gândit numai la el. Intervenția lui Dumnezeu ne aduce aminte tuturor că suntem numai bieți oameni. Mântuitorul nu a condamnat bogăția, pentru că au fost și oameni înțelepți care au știut cum să împartă darurile bogate pe care Dumnezeu le-a dăruit acestora. Astfel de investiții sunt cu adevărat importante, pentru că nimic nu vom lua cu noi decât faptele bune. De aceea, l-a mustrat Dumnezeu pe bogatul din Evanghelie, nu pentru că a avut mai mult decât în alți ani, ci pentru că din ceea ce a primit nu a dăruit nimănui nimic”, ­a evidențiat Episcopul-vicar al ­Arhiepiscopiei Bucu­reștilor.

La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a lecturat Pastorala Sfântului Sinod la prima duminică din Postul Nașterii Domnului.

După Sfânta Liturghie, Preasfin­ția Sa a transmis un mesaj de binecuvântare și de felicitare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru toți cei care s-au ostenit pentru înălțarea noului lăcaș de rugăciune, cei care s-au eviden­țiat în aceste demersuri primind distincții din partea Întâistătătorului Bisericii noastre. Astfel, părintele Alin Gabriel Nica a primit rangul clerical de iconom stavrofor. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici a fost acordat post-mortem pentru părintele Marian-Sorin Ivașcu, fost slujitor al acestui sfânt lăcaș. Managerul spitalului, prof. dr. Iulian Brezean, a primit Diploma Anului omagial 2022 cu medalie, iar Ovidiu Marius Brădescu a primit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată următoarelor angajate ale unității medicale: dr. Marinela-Ionela Stoian, prof. dr. Iuliana Ceaușu, dr. Corina Zetu, asist. Lenuța Paraschiv, asist. Cristina Roibu, asistent-șef Claudia Pușcașu, dr. Cristina Mihaela Bosinceanu, asist. Constanța Tudor Sămărtean, asistent-șef Cristina Viorica Rebrean, asist. Ioana Lascăr și asist. Cornelia Grigore.