Lămâia verde întărește sistemul imunitar
Limeta, lămâia verde, este originară din India și cultivată în toate zonele tropicale ale planetei. Este rudă cu lămâia, dar deși sunt înrudite, cele două fructe sunt diferite. Fructele de limetă sunt mai mici, au coaja verde, cu aromă proaspătă, sunt mai grele și au pulpă mai consistentă, sucul este dulce-amărui, mai dulce și cu aromă mai proaspătă decât zeama de lămâie. Cu toate că are dimensiuni mai mici, limeta conține o cantitate dublă de suc comparativ cu lămâia.
Fructele se culeg verzi. Acestea conțin substanțe fitochimice foarte puternice, cunoscute sub denumirea de flavonol glicozide - substanță ce poate preveni divizarea celulelor canceroase în multe tipuri de cancer. Limeta mai conține și limonin glucozida și camforul, antioxidanți foarte puternici, ce ajută la prevenirea distrugerii celulelor, lipidelor și ADN-ului. Kemferolul, o altă substanță care se găsește în limetă, ajută la prevenirea arteriosclerozei. Pe lângă acestea, mai conține și o serie de vitamine folositoare organismului, întăririi sistemului imunitar, cum ar fi: vitaminele A, B, C, acidul citric, fosfor, calciu, tiamilina, potasiu, fier. Introducerea lor într-o alimentație echilibrată ajută la tratarea sau prevenirea multor afecțiuni. Ajută la stimularea digestiei și la vindecarea ulcerului peptic, tratează constipația, ușurează tulburările respiratorii, tratează scorbutul (afecțiune cauzată de deficiența de vitamina C), protejează vederea, previne guta, artrita, tratează infecțiile urinare, ajută la slăbit, în tratamentul cancerului de colon, al holerei, al diabetului zaharat, al febrei, al oboselii.
Datorită acidității și aromei deosebite, sucul de limetă se folosește la marinade, atât pentru pește și fructe de mare, cât și pentru carne de pui. În America Latină există o mâncare tradițională care depinde complet de sucul de limetă, și anume „ceviche”, un mod de preparare a peștelui proaspăt. De asemenea, limetele se mai folosesc și la prepararea diverselor deserturi, creme, jeleuri, sosuri, limonade, salate, cocktailuri.
Rețetă:
Prăjitură cu cremă de limetă
Ingrediente: 5 linguri de unt topit, 300 g biscuiți digestivi, 1 lingură de cacao, 50 g fulgi de ciocolată neagră, 400 ml lapte condensat, 1 plic gelatină, 4 limete - pentru 2 linguri de coajă rasă fin și aproximativ 130 ml zeamă, 300 ml smântână, 50 g ciocolată neagră.
Mod de preparare: biscuiții, untul și fulgii de ciocolată se pun în vasul unui robot și se mixează până amestecul devine umed și nisipos, apoi se pune amestecul într-o tavă de tort cu pereți detașabili, presând bine și pe margini și se pune la frigider; gelatina se pune la hidratat în zeama de limetă, apoi se încălzește ușor la foc mic; se pune laptele condensat într-un castron, se adaugă smântâna și se mixează ușor după care se adaugă gelatina și coaja de limetă; se amestecă bine, iar compoziția obținută se toarnă peste blatul de biscuiți, după care se pune la frigider. Înainte de a se servi, se ornează cu ciocolată rasă și coajă de limetă.