Lansare de carte: „Am căutat să găsesc din cuvinte Duminica“

Un articol de: Pr. Ciprian Bâra - 10 Iunie 2008

Sâmbătă, 7 iunie 2008, în cadrul Târgului Internaţional de Carte „Bookfest”, Editura Paralela 45 a lansat cartea „În căutarea duminicii. Sacru şi profan în epoca foiletonistică”, de Marius Vasileanu.

La acest eveniment literar au participat criticul literar Daniel Cristea-Enache, scriitorul Dan Stanca, editorul Călin Vlasie, precum şi mulţi invitaţi şi iubitori de carte.

Momentul lansării a fost deschis de editorul Călin Vasile, care a făcut scurte aprecieri asupra cuprinsului cărţii şi care a arătat importanţa volumului nou-apărut pentru editură şi pentru toţi cititorii.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a evidenţiat în primul rând eforturile depuse de autor, care a reuşit într-un timp foarte scurt să construiască suplimentul literar, „Adevăr literar şi artistic”, care a devenit inconfundabil în peisajul publicaţiilor româneşti.

Criticului literar i-a urmat scriitorul Dan Stanca, care a evocat timpul naşterii cărţii lui Marius Vasileanu, marcând faptul că acestea se identifică cu perioada de început a autorului la revista „Adevăr literar şi artistic”.

„Această carte întrupează o muncă de doi ani de zile, o muncă foarte dură, pe care nu oricine ar fi putut să o ducă la bun sfârşit. Marius Vasileanu a ştiut foarte bine să-şi structureze arhitectural cartea. Volumul este creat etajat, şi porneşte de la lucruri concrete, a comunicării dintre Biserică şi presă şi continuă progresiv spre final, unde vorbeşte despre căutarea duminicii, a sărbătorii. Cuprinsul întreg ne arată că miza acestei cărţi nu este o simplă publicistică, ci este conflictul etern între sacru şi profan, într-o epocă a folietonisticii din ce în ce mai alienante. Prin aceaste reflexii, Marius Vasileanu se înscrie în rândul comentatorilor care scriu despre spiritul românesc cu multă luciditate şi în acelaşi timp cu o generozitate de care puţini autori mai sunt astăzi în stare”, a spus scriitorul Dan Stanca.

Momentul festiv al lansării a fost încheiat de intervenţia autorului, care a arătat importanţa găsirii stării de sărbătoare din fiinţa fiecărui cititor, şi care a mărturisit că iniţial nu a existat intenţia publicării articolelor din volum, într-o carte, dar aceasta s-a întâmplat din mersul firesc al lucrurilor de a concretiza anumite căutări interioare. „Ca jurnalist am căutat încet, încet, latura profundă a lucrurilor, astfel încât chiar dacă abordam probleme ale Bisericii Ortodoxe Române sau din alte tradiţii, fie partea luminoasă, fie partea mai puţin luminoasă, am căutat să găsesc din cuvinte Duminica”, a mărturisit autorul cărţii.