Lansare de carte la Drobeta-Turnu Severin
Sala de festivităţi "Mitropolit Nestor Vornicescu", a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, a găzduit săptămâna aceasta lansarea volumului de muzică bizantină "Heruvico-Chinonicar" al lui Anton Pann. Lucrarea a fost reeditată cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), prin strădania membrilor Grupului "Kinonia".
Preocupările muzicale din Episcopia Severinului şi Strehaiei s-au mai îmbogăţit cu o lucrare săptămâna aceasta. Demersul de reeditare a buchetului de monodii bizantine "Heruvico-Chinonicar", alcătuit la începutul secolului XIX de marele compozitor şi psalt al Bisericii noastre Anton Pann, a fost posibil prin binecuvântarea Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Suportul financiar, necesar acoperirii costurilor de publicare, a fost acoperit din fondul AFCN. Evenimentul prilejuit de lansarea cărţii a fost încadrat într-o conferinţă de presă, organizată miercuri, 14 noiembrie, în Sala "Mitropolit Nestor Vornicescu", în prezenţa PS Nicodim. La finalul evenimentului, colegiul redacţional, alcătuit din arhid. Adrian Olarean, arhid. Cătălin Ţăruş, Mihai Corcodel, Iulian Pruiu Lupan şi Cătălin Cernătescu, absolvenţi ai Conservatorului din Bucureşti şi membri ai Corului "Kinonia", a interpretat câteva piese din cele trei genuri ale muzicii bizantine: diatonic, cromatic şi enarmonic, aparţinând lui Anton Pann.
O carte pentru comunităţile din ţară şi diaspora
Cartea este realizată în cadrul proiectului cu acelaşi nume, desfăşurat de Editura "Didahia - Severin" a Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi reprezintă cea mai amplă colecţie de heruvice, axioane şi chinonice din literatura muzical-bizantină românească. Cele 518 pagini sunt prefaţate de bizantinologul Nicolae Gheorghiţă, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Volumul, aparţinând lui Anton Pann, a revăzut lumina tiparului în condiţii grafice de excepţie, după 165 de ani de la prima şi singura apariţie. Coordonatorul proiectului, Mihai Corcodel, doctorand al Facultăţii de Muzică Bizantină din cadrul Conservatorului din Bucureşti, a reliefat importanţa reeditării acestei cărţi.
Dincolo de utilitatea sa liturgică, evidentă pentru toate comunităţile ortodoxe din ţară şi diaspora, "Heruvico-Chinonicarul" lui Anton Pann este un subiect de interes pentru muzicologi şi bizantinologi, pentru membrii grupurilor de muzică psaltică, fiind totodată un excelent material didactic.
Valoarea totală a proiectului editorial a fost de 41.770 lei, dintre care 33.770 lei finanţare AFCN, 7.000 lei contribuţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi 1.000 lei sponsorizare a Protoieriei Drobeta-Turnu Severin Nord.