Lansare de carte la Salonul Internațional Bookfest

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 05 Iunie 2019

Volumul „Mărturisitori ai Ortodoxiei în timpul regimului comunist” (Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, București, 2018, 592 pp.) a fost lansat duminică, 2 iunie, la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Volumul colectiv de studii a fost prezentat de coordonatorul proiectului, pr. prof. dr. Mihail Săsăujan, consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar invitați au fost Adrian Nicolae Petcu și dr. Marius Vasileanu. „Acest proiect editorial a fost gândit ca o evidențiere a preocupărilor istoricilor clerici și mireni de astăzi cu privire la situația Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist, în contextul anului 2017, declarat de Sfântul Sinod ca An comemorativ al Patriarhului Justinian Marina și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Cei doi invitați au accentuat semnificația cercetării arhivelor laice și bisericești pentru o evaluare cât mai corectă a acestei perioade istorice, prezentată în istoriografia contemporană mai degrabă contradictoriu. Amândoi au arătat faptul că accesul la arhivele de stat și bisericești ar putea ajuta foarte mult la conturarea obiectivă a unei realități istorice și la înțelegerea mai bună a rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în această perioadă. Au fost și luări de cuvânt din partea asistenței. Monahia Atanasia Văetiși de la Mănăstirea Stavropoleos a adus în discuție impor­tanța restaurării monumentelor bisericești în această perioadă, prin purtarea de grijă a Patriarhului Justinian”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Mihail Săsăujan.

În Cuvântul înainte al volumului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel subliniază rolul providențial al Patriarhului Justinian Marina în timpul dictaturii comuniste: „Patriarhul Justinian Marina a fost Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române aproape trei decenii (24 mai 1948 - †26 martie 1977), în timpul celei mai aprige persecuții a acesteia de către regimul politic ateist instalat la putere în România după luna martie 1945. Cu mult curaj și echilibru, diplomație și tenacitate, a încercat să apere Biserica de loviturile sistematice ale puterii politice, alegând calea unei dârze rezistențe camuflate sub un discurs «favorabil» pentru liderii comuniști. S-a opus din răsputeri abuzurilor și ingerințelor partidului-stat în viața Bisericii și încercării acestuia de a transforma Biserica într-o instituție neputincioasă, în acelaşi timp, tolerată și discreditată, cu un rol nesemnificativ în societate”.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, editura mitropolitană a participat, pentru al doilea an, la acest eveniment cultural de prestigiu, alături de cele trei edituri ale Patriarhiei Române: Basilica, Trinitas și Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.