Lansare de carte la Sibiu
Lucrarea „Mesajul eshatologic al spaţiului liturgic creştin. Arhitectură şi icoană în Moldova secolelor XV-XVI”, realizată de preotul Gabriel Herea, a fost lansată la Sibiu. Evenimentul a avut loc luni, 14 aprilie, cu participarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Părintele Gabriel Herea este paroh la Biserica „Sfânta Cruce” din Pătrăuţi, Suceava, lăcaş de cult clasat ca monument UNESCO. Recent, părintele Herea a devenit doctor al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Prin lucrarea lansată acum şi la Sibiu, părintele Herea a dorit să valorifice şi să promoveze elemente de artă şi arhitectură bisericească din Nordul Moldovei, pentru ca generaţiile actuale şi cele viitoare să cunoască mai bine aceste lăcaşuri de cult unice în lume prin picturile interioare şi exterioare şi, mai ales, să perceapă teologia din spatele erminiei bisericeşti din această parte a ţării.
Lansarea volumului apărut la Editura „Karl A. Romstorfer” a Muzelui „Bucovina” din Suceava a avut loc în Sala Multimedia a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, în prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu, a directorului muzeului, Sabin Adrian Luca, a prof. univ. dr. Tereza Sinigalia de la Universitatea de Arte „George Enescu”, îndrumătoarea tezei de doctorat care a dus la publicarea acestei cărţi, a decanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, a pr. prof. univ. dr. Nicole Chifăr de la aceeaşi facultate, a numeroşi intelectuali sibieni şi a unei echipe de la Muzeul Bucovinei.
„Descifrarea spaţiului liturgic”
Prezentarea volumului a fost făcută de prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, care a subliniat în prelegere consistenţa volumului de informaţii şi eforturile de cercetare ale autorului pentru a oferi atât teologiei româneşti, cât şi domeniului artei o lucrare de referinţă.
„Mesajul acestei cărţi este dublu, aşa cum dublu a fost şi demersul părintelui Herea. În mod evident, formaţia sa, bazată pe vocaţia de preot, este cea teologică. Opţiunea pentru o universitate de arte, în care să obţină titlul de doctor, a făcut ca interesul să se îndrepte către acest domeniu artistic, văzut tot prin prisma spiritualităţii creştine, adică a imaginii sacre din bisericile din Moldova secolelor XV-XVI. Plecând de la Biserica din Pătrăuţi, unde este paroh, a parcurs ceea ce am numit un labirint, deci drumul acesta sinuos prin bisericile celebre ale Moldovei de Nord. Dar autorul nu s-a mulţumit cu atât. Veţi putea observa că această carte cuprinde în ea, dincolo de descifrarea spaţiului liturgic al bisericilor şi al picturii murale, care răspunde de fapt comandamentelor liturgice şi teologice ale spaţiului sacru, şi cercetările părintelui Herea prin Europa şi în afara ei, în muzee şi în biserici, unde a căutat mărturii care să-i susţină ideile”, a spus prof. univ. dr. Tereza Sinigalia.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu l-a binecuvântat pe autorul lucrării şi i-a mulţumit pentru cercetarea profundă prin care a oferit teologiei româneşti o lucrare monumentală despre simbolurile artei creştine şi despre mesajul transmis de picturile murale.
„Apreciem curajul părintelui Gabriel Herea şi dorinţa acestuia de a face cunoscută teologia imaginii acolo unde se vorbeşte despre arta şi frumuseţea acesteia. De fapt, frumuseţea are origini divine şi, oricât de bine pregătiţi am fi pentru a ne imagina frumuseţea dumnezeiască, o micşorăm. Nu putem reprezenta deplin ceea ce Dumnezeu a creat. Şi noi suntem imitaţii ale frumuseţii dumnezeieşti şi tot cea ce ne înconjoară sunt elemente, fragmente din bogăţia imensă a frumuseţii divine”, a spus ierarhul.
Expoziţie de ouă încondeiate
În cele din urmă, autorul lucrării lansate la Sibiu a destăinuit participanţilor la eveniment detalii referitoare la munca din spatele acestei lucrări. Părintele Herea e explicat că, după lucrările de restaurare ale picturii din biserica parohială, a descoperit icoane şi scene unice, pe care doreşte să le facă mai bine cunoscute tuturor românilor prin această carte.
„Ne-am dorit să venim în mijlocul sibienilor cu o parte din experienţa noastră culturală şi spirituală. Această experienţă este moştenită de la strămoşii noştri, care sunt prezenţi cu noi în rugăciunile Bisericii şi noi mărturisim această legătură cu ei. Ceea ce am adus la Sibiu nu este al nostru, cei de astăzi. Atât meşteşugul ouălor încondeiate, cât şi simbolurile de pe aceste ouă încondeiate, dar şi pictarea bisericilor la interior şi exterior după canoane nescrise şi nepăstrate în scris până astăzi, dar rămase vii în sânul comunităţii adunate în jurul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, toate le avem de la cei dinaintea noastră. Sperăm să le înţelegem suficient de mult încât să reuşim să le punem în viaţa noastră şi să le dăruim cu generozitate şi celorlalţi care poate ajung mai rar în Nordul Moldovei. Cartea este o căutare şi nu întâmplător m-am confruntat din plin cu labirintul, acest simbol al căutării, prezent în miniaturile moldoveneşti medievale”, a spus pr. Gabriel Herea. Oaspeţii din Bucovina au organizat pentru două zile şi o expoziţie cu obiecte tradiţionale din Nordul Moldovei, între care şi renumitele ouă încondeiate.